AUSTRIJANCI POSLE DOGOVORA U NEMAČKOJ: Štitićemo svoje granice, spremni smo na sve!
Foto: Reuters

OGLASILA SE VLADA

AUSTRIJANCI POSLE DOGOVORA U NEMAČKOJ: Štitićemo svoje granice, spremni smo na sve!

Austrija -

Austrijska vlada saopštila je danas da je spremna da preduzme mere zaštite svoje granice posle restrikcije o ulasku migranata o kojem se dogovorila susedna Nemačka u sklopu dogovora o rešavanju krize vlade u Berlinu.

Ukoliko nemačka vlada potvrdi dogovor, "mi ćemo biti primorani da preduzmemo mere kako bismo sprečili nelagodnosti Austriji i njenom narodu", saopštili su rano jutros austrijski kancelar Sebastijan Kurc, vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl.

Dodaje se da je Austrija spremna da štiti granice posebno na jugu, sa Italijom i Slovenijom.

Austrijska vlada je spremna za sve scenarije, ukazuje se u saopštenju.

"Dogovor CDU i CSU ukazuje na to da će Nemačka preduzeti nacionalne mere za suzbijanje migrantskih talasa. Ako taj dogovor postaje i stav nemačke vlade, onda smo prinuđeni da delujemo, kako bi sprečili negativne posledice po austrijsko stanvništvo. Austrijska vlada je spremna da preduzme, posebno mere na južnoj granici", navode čelnici austrijske vlade.

U Beču ističu da nemačka razmišljanja još jednom pokazuju koliko je važna zajednička evropska zaštita spoljne granice i potvrđuju poziciju Austrije da Evropa bez unutrašnjih granica može da funkcioniše samo sa funkcionišućom spoljnom granicom.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zatražio je danas u telefonskom razgovoru sa Kurcom podršku Austrije.

Najavio je da će što je pre moguće posetiti Beč kako bi razjasnili sve nejasnoće.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track