Najnovije vesti

AUSTRIJA NAJAVLJUJE NOV PROJEKAT: Prijem migranata biće u jednoj zemlji na severu Afrike
Foto: AP / Libyan Coast Guard

VAN EU

AUSTRIJA NAJAVLJUJE NOV PROJEKAT: Prijem migranata biće u jednoj zemlji na severu Afrike

Austrija

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Herbert Kikl, najavio je danas, posle neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Insbruku, "pilot pokušaj" uspostavljanja platforme za prijem izbeglica van EU.

Na konferenciji za štampu, zajedno sa evropskim komesarom Dimitrisom Avramopulosom, i ministrom unutrašnjih poslova Nemačke Horstom Zehoferom, uz to je pohvaljen sporazum EU-Turska.

Zehofer je rekao da je prvobitno bio skeptičan prema sporazumu o readmisiji sa Turskom, da sada to dobro funkcioniše, i naglasio da bi takve dogovore trebalo sklopiti i sa severnoafričkim državama.

Herbert Kikl
Herbert Kiklfoto: Reuters/Heinz-Peter Bader, File

Što se platforme za prijem migranata tiče, Kikl je preneo da postoji široka podrška tom projektu i da je zbog toga dogovoreno da se dogovori pilot projekat sa jednom državom severne Afrike.

Iako su države, koje su mogle doći u obzir za ovaj projekat već odbacile takvu mogućnost, Zehofer kaže da zbog toga ne treba unapred reći da neće funkcionisati.

Avramopulos je rekao da će EU po pitanju takve platforme sarađivati sa UNHCR-om i IOM-om.

foto: Reuters/Jon Nazca

On je podvukao da su svi planovi u saglasnosti sa Ženevskom konvencijom o izbeglicama, pravom EU i međunarodnim standardima. Istovremeno je najavio skoriji predlog Evropske komisije za povećanje kapaciteta Fronteksa.

Planirano je da se kapaciteti i mandat Fronteksa prošire do 2020, kada bi ta institucija trebalo da ima 10.000 službenika.

Avramopulos je rekao da je skup u Insbruku prevazišao njegova očekivanja, a i Kikl i Zehofer su pohvalili dobru atmosferu i zajednički duh resornih kolega iz EU.

Horst Zehofer
Horst Zehoferfoto: AP/Matthias Balk

Kikl je preneo da postoji saglasnost sa mnogim državama članice o platformi za prihvat migranata izvan EU, merama u zemljama porekla i tranzita, kao i za dugoročni plan na agendi Austrije da se uspostave centri u trećim državama za u Evropi odbijene tražoce azila.

Kikl je rekao da je glavni cilj Austrije da se smanji dolazaka migranata u EU, nakon čega je tek moguće napredovati po pitanju reforme Dablinskih pravila i raspodeli izbeglica.

"Naš glavni cilj je da stanemo na put krijumčarima i okončamo umiranje u moru", poručuje Kikl.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...