OPASNI TERORISTI PONOVO NA ULICAMA BEČA: Austrijsko tužilaštvo nije podiglo optužnicu, radikalni islamisti na slobodi, među njima Tutinac i Albanac!
Foto: Profimedia

sumnjivo

OPASNI TERORISTI PONOVO NA ULICAMA BEČA: Austrijsko tužilaštvo nije podiglo optužnicu, radikalni islamisti na slobodi, među njima Tutinac i Albanac!

Austrija -

Veliki propust tužilaštva u Gracu uzrok je puštanja na slobodu 14 ekstremista povezanih sa islamističkim krugovima, što je urokovalo hitnu reakciju u austrijskom parlamentu.

- Početkom februara 2017 godine austrijske službe bezbednosti su nakon više mesečnog istraživanja i prikupljanja podataka sprovele opsežnu akciju protiv osoba koje sebe nazivaju imamima i sprovode radikalizaciju mladih muslimana u Beču i širom Austrije - kaže za Kurir Ilija Životić, ekspert za bezbednos.

foto: Profimedia

Uhapšeno je više desetina osoba a njih 14 je zadržano u pritvoru.

- Najpoznatije ime među njima je svakako samoproklamovani imam poreklom iz Tutina, sa austrijskim državljanstvom poznat kao Nedžad Balkan ili Ebu Muhammed. Čovek koji je do skoro bio viđan po klubovima i ostalim objektima za koje danas propoveda da su oličenje zla, i koji je bio šampion Austrije u kik boksu - otkriva Životić za Kurir.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

- Međutim neverovatnom, najblaže rečeno, nebrigom Tužilaštva u Gracu koji godinu i po dana nije podigao optužnicu, sve ove osobe su puštene su na slobodu, Iako su postojale opravdane sumnje da je u ovom objektu mladi Austrijanac albanskog porekla Loren K. prihvatio načela tekfir ideologije, koja deli muslimane na dobre i loše vernike i prvo njih sankcioniše, a nakon toga isplanirao teroristički napad.

Ilija Životić za Kurir, iz Beča

Takva odluka pokrenula je niz reakcija u Austrijskim parlamentu, gde su najžešće reagovali poslanici opozicione stranke FPO Leo Kolbauer. Većina analitičara je sumnjičava prema ovom propustu i vidi ga kao neku vrstu ustupaka muslimanima kojih ima izuzetno mnogo u samom Beču ali i celoj Austriji - napominje ekspert za bezbednost.

foto: Profimedia

- Postoji mogućnost da je ovo urađeno ne bi li se oni sami obračunali unutar svojih organizacija sa radikalnim osobama kako se ovaj slučaj ne bi okarakterisao kao obračun sa celom muslimanskom populacijom. Svemu ovome dozu mističnosti daje podatak da je na samo nekoliko minuta hoda dalje sedište austrijske službe bezbednosti, navodi tim povodom Ilija Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track