Najnovije vesti

POMAMA U AUSTRIJI ZARAZILA I NEMAČKU: Beč skida imena stanara s interfona! Razlog je neverovatno cepidlačenje, ali i Nemci ih prate!
Foto: Nebojša Mandić

ZA SVAKI SLUČAJ

POMAMA U AUSTRIJI ZARAZILA I NEMAČKU: Beč skida imena stanara s interfona! Razlog je neverovatno cepidlačenje, ali i Nemci ih prate!

Austrija

U skladu s propisima EU o zaštiti privatnosti građanja grad Beč je odlučio da sa interfona na svim zgradama koje su njegovo vlasništvo ukloni imena i prezimena stanara i zameni ih brojevima. Nemačka je videla to od Austrije, pa Nemci danas žustro debatuju na tu temu.


Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu grada Beča koji ne želi da na interfonu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime.

 

On se pozvao na Uredbu o zaštiti podataka EU (GDPR), čiji je cilj bolja zaštita privatnosti građana, a koja je stupila na snagu u maju ove godine. Za njeno kršenje predviđene su milionske kazne, što je u prvom redu usmereno protiv internet divova kao što su Fejsbuk i Gugl.

 

Nadležni u upravi grada Beča su zaključili da (anonimni!) stanar ima pravo i da bi Wiener Wohnen, komunalno poduzeće koje upravlja gradskim stanovima, moglo da bude osuđeno da plate iznos i do 20 miliona evra ako ga neko od građana tuži zbog povrede ove uredbe. Zato je Wiener Wohnen odlučio da do kraja godine ukloni imena s pločica na svih 220.000 stanova u njegovom vlasništvu i da ih zameni brojevima. Ta akcija će koštati, ali ne toliko koliko bi koštala odšteta u slučaju tužbe.

foto: Profimedia

Ako neki stanar baš želi da mu na interfonu piše ime i prezime, slobodno može da ga nalepi preko broja. 

 

U međuvremnu, iz Brisela su saopštili da se ova uredba ne odnosi na imena i prezimena na interfonima, vratima stanova i poštanskim sandučićima, ali Beč neće da rizikuje.

 

Kad je nemački Savez vlasnika nekretnina Haus&Grund, koji broji 900.000 članova, video šta radi Beč, odlučio je da uradi isto. I on je preporučio svojim članovima da za svaki slučaj odstrane pločice s imenima i prezimenima i zamene ih brojevima.

 

"Samo tako možete da budete sigurni da je podstanarima obezbeđena privatnost i da izbegnete višemilionske kazne", citira Bild predsednika Saveza Kaja Vernekea. Bild je vest o tome objavio pod naslovom "Ludilo zaštite podataka - naše pločice na zvoncima moraju da nestanu!"

foto: Profimedia

A onda su u nemačkim medijima počele žestoke rasprave o smislu i besmislu evropske uredbe. I dok su mnogi za svaki slučaj odlučili da je bolje sprečiti nego lečiti, drugi su se pozvali na saopštenje iz Brisela da se propisi ne odnose na imena na interfonu i stanu. Neki nemački političari su otišli korak dalje i rekli da je cilj te hajke na pločice unošenje nemira među građane i podsticanje netrpeljivosti prema EU.

 

Brojni ljudi kažu da podstanari u Nemačkoj odavno imaju pravo da na svoju pločicu napišu šta hoće. Neki, pogotovo poznate osobe, stavljaju lažna imena, drugi brojeve, ali ima ih koji neće da se odreknu svojih podataka. Tako je kancelar ujedinitelj, Helmut Kol, do smrti držao lepo svoje ime i prezime na pločici na inerfonu jer ionako svi znaju gde on stanuje. Isto to radi i bivši kancelar Helmut Šmit.

 

Inače, u Francuskoj, Španiji i SAD su pločice s brojevima umesto imena u zgradama već odavno uobičajene.

 

Kurir.rs/Dojče vele

Foto: Nebojša Mandić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...