KNAJSLOVA PODRŽALA ANGELU MERKEL: Saudijskog Arabiji obustaviti isporuke oružja zbog Jemena, Katara i ubistva novinara
Foto: EPA

PREDLOG

KNAJSLOVA PODRŽALA ANGELU MERKEL: Saudijskog Arabiji obustaviti isporuke oružja zbog Jemena, Katara i ubistva novinara

Austrija -

BEČ - Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl izjasnila se za obustavu isporuka oružja iz EU Saudijskoj Arabiji.

"Pre svega, stravični rat u Jemenu i kriza u Kataru bi trebalo da budu povod da EU prema Saudijskoj Arabiji deluje konačno jedinstveno. Ako svi zajedno budemo obustavili isporuke oružja Saudijskoj Arabiji možemo dati doprinos okončanju tih konflikata", istakla je ona u izjavi nemačkom dnevniku Veltu.

Takođe je izrazila dukobu potrešenost zbog toga što su saudijske vlasti brutalno ubile novinara Džamala Kašogija od strane. Ona je ocenila da je to kršenje svih prava bez presedana.

"To je samo vrh horora", ukazala je Knajslova dodajući da je sada važno da se sprovede verodostojna i nezavisna istraga tog slučaja.

U poslednje dve godine došlo je do masivnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, naglašava ona i podseća da je i broj političkih zatvorenika snažno porastao.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je obustavu isporuke oružja. koja bi bila ispravan signa. Austrija je od početka rata u Jemenu marta 2015.i umešanosti Austrije obustavila isporuku ratnog materijala", naglasila je Knajslova.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track