PROTESTI U BEČU: 17.000 Austrijanaca demonstriralo protiv politike vlade kancelara Sebastijana Kurca! (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen YT

nezadovoljni

PROTESTI U BEČU: 17.000 Austrijanaca demonstriralo protiv politike vlade kancelara Sebastijana Kurca! (VIDEO, FOTO)

Austrija -

Više hiljada Austrijanaca protestovalo je sinoć u centru Beča protiv politike vlade kancelara Sebastijana Kurca, na godišnjicu njenog stupanja na dužnost.

Prema policiji, na protestu je učestvovalo 17.000 ljudi, a organizatori, "Savez za vruću jesen", tvrde da je bilo 50.000 ljudi.

Na protest protiv "skretanja u desno, rasizma i nove socijalne politike" pozvale su levičarske, sindikalne, feminističke i antirasističke organizacije, podržane od strane Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Zelenih.

1 / 5 Foto: Printscreen Krone.at

Protest je protekao mirno, uz prisustvo više od 500 policajaca, koji su podneli samo tri prijave za kršenja javnog reda.

"Vlada štedi na zdravstvu, slobodnom vremenu i socijalnoj pomoći, a umesto toga daruje poreske poklone koncernima i najbogatijima", istakla je Kete Lihter iz "Ofanzive protiv desnice".

Zbog protestne šetnje, više glavnih saobraćajnica u centru grada bilo je zatvoreno za saobraćaj.

Pošto su demonstracije počele na početku Mariahilferštrase, protest je naišao na žestoku kritiku privrede, jer trgovci kritikuju organizatore što u vreme božićne kupovine uznemiravaju građane i time umanjuju prihode trgovcima.

"Smatram da je pravo na protest važno i ispravno, ali ne na tako ekstenzivan, i po preduzetništvo štetan način, na štetu srednjih i malih preduzeća", istakao je direktor Udruženja trgovaca Rajner Vil.

On je predložio vlastima da ubuduće važne trgovačke ulice u predbožićnom periodu proglase "zaštićenim zonama".

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscren YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track