OPADA NEZAPOSLENOST U AUSTRIJI, ALI NE ZA SVE: Stranci i stariji još uvek teško dolaze do posla!
Foto: Printscreen Heute.at

pozitivan trend

OPADA NEZAPOSLENOST U AUSTRIJI, ALI NE ZA SVE: Stranci i stariji još uvek teško dolaze do posla!

Austrija -

BEČ - Pozitivan trend na tržištu rada Austrije nastavio se i poslednjeg meseca u godini, kad je zabeležen dalji pad nezaposlenosti.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje (AMS), u Austriji je krajem decembra bilo 413.936 nezaposlenih, što je smanjenje od 6,7 odsto u odnosu na isti mesec 2017. godine.

Stopa nezaposlenosti smanjena je za 0,7 odsto, na 8,7 procenata, saopštilo je Ministarstvo za socijalna pitanja, dok je prema kriterijumima EU opala za 0,2 odsto i iznosi 5,1 procenata. Ministarka za socijalna pitanja Beate Hartinger-Klajn i ministarka privrede Margarete Šrambek izrazila su zadovoljstvo razvojem na tržištu rada.

"Ovi uspesi ne smeju da nas uspavaju, već moramo da preduzmemo dalje mere kako bi se nezaposleni dalje obrazovali i što je brže moguće ponovo integrisali u tržište rada", istaknuto je u saopštenju.

Dok je broj nezaposlenih Austrijanaca opao za 8,4 odsto, broj nezaposlenih stranaca smanjen je samo za jedan procenat. Takođe, i kod starijih od 50 godina smanjenje nezaposlenih bilo je svega 2,3 odsto, dok kod mladih ispod 25 godina nezaposlenost je opala za čak 9,5 odsto.

"Moramo dobro stanje u privredi iskoristiti da što više osoba zaposlimo", naglasila je ministarka Šrambek, dodajući da postoji potreba za delovanjem po pitanju dualnog obrazovanja.

"Istovremeno moramo biti svesni da ne možemo naći brojnu stručnu radnu snagu na domaćem tržištu", ukazala je ona.

Nadprosečno veliko smanjenje broja nezaposlenih zabeleženo je u decembru u turizmu, gde je pad iznosio 8,3 odsto, a i u građevinarstvu, i pored početka zime, zabeleženo je smanjenje nezaposlenih od 7,3 procenata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track