Najnovije vesti

GRADONAČELNIK BLAJBURGA OGORČEN: Kad nas guglate, piše da se tu okupljaju nacisti, ustaška komemoracija šteti našem imidžu!
Foto: AP / Darko Bandic

sporna misa u austriji

GRADONAČELNIK BLAJBURGA OGORČEN: Kad nas guglate, piše da se tu okupljaju nacisti, ustaška komemoracija šteti našem imidžu!

Austrija

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga jer se ova misa politički instrumentalizuje.

Komemoracija svake godine privlači dosta pažnje jer Hrvatska uporno odaje počast ustaškim borcima.

Sudski vikar biskupije u Klagenfurtu objasnio je svoju odluku.

foto: EPA / Alex Halda

"Naši uslovi nisu ispunjeni, a ispostavilo se da u datim okolnostima nisu ni mogli da budu ispunjeni. Sveta misa ostaje deo političko-nacionalnog rituala koji služi iskrivljenom i selektivnom tumačenju istorije Drugog svetskog rata", kaže Jakob Ibunig, kancelar i sudski vikar biskupije u Klagenfurtu.

I dok Hrvatska biskupska konferencija, kao i organizatori i pokrovitelji, tvrde da su ustaški i nacistički simboli poslednjih godina u Blajburgu retkost, gradonačelnik tog grada Štefan Visočnik kaže kako je imidž Blajburga dosta narušen baš zbog sporne komemoracije.

"Mi ovde imamo problem da, kada u Gugl upišete Blajburg, na prvoj stranici vi vidite mesto okupljanja nacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu da dolaze neonacisti iz cele Evrope. A tu je problem što organizator ne može sve da zabrani", objasnio je gradonačelnik Visočnik.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...