AUSTRIJSKA VLADA GASI DESNIČARSKI POKRET: Identitaristi povezani sa novozelandskim monstrumom Brentonom Tarantom, bio im veliki donator
Foto: EPA, Printscreen, Scrennhot

oštro

AUSTRIJSKA VLADA GASI DESNIČARSKI POKRET: Identitaristi povezani sa novozelandskim monstrumom Brentonom Tarantom, bio im veliki donator

Austrija -

Austrijska vlada naložila je danas proveru mogućnosti rasfomiranja austrijskog desničarsko-ekstremističkog pokreta "identitaristi" posto je ustanovljena veza sa atentatorom na džamije na Novom Zelandu, Austrijalijancem Brentom Tarantom.

U ponedeljak kasno uveče policije je izvršila pretres stana portparola "Indentitarista" Martina Selnera, pošto je istraga u vezi s boravkom Taranta u Austriji pokazala da je uputio veliku finansijsku donaciju toj organizaciji.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da Austrija ne toleriše opasne ideologije, bez obzira sa koje strane bile. On je potvrdio u izjavi novinarima finansijsku podršku Taranta i time vezu "Identitarista" s njim.

"Bez obzira o kom ekstremizmu je reč, tako nešto nema mesta u našoj zemlji i našem društvu, i to ne smemo nikada tolerisati", podvukao je Kurc i najavio je da će država primeniti "punu oštrinu" zakona protiv takvih ekstremnih grupacija.

Istakao je da je potrebno rasvetiliti i da li u ovom slučaju postoje i mahinacije za koje se još ne zna. I vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe najavio je potpuno rasvetljavanje veze Taranta i "Identitarista". Tarant je prošle godine boravio u Austriji i tada poklonio 1.500 evra "Identitaristima".

Prema Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), "Identitaristi! su "jedan od vodećih stubova modernog desničarskog ekstremizma" koji su odlično međunarodno umreženi.

Već duže vreme obaveštajne službe prate putovanja neonacističkih terorista kroz Austriju i druge evropske zemlje. Selner je demantovao da je imao bilo kakve kontakte sa Tarantom, ali je potrvdio donaciju, kao i odgovor zahvalnosti mejlom. On čak tvrdi da je Tarant namerno "Identitaristima" upitio donaciju da bi naneo štetu "zdravim patriotama", kao što su oni, odnosno lažnim za kakve ih smatra.

"Identitaristi" su moderni neonacisti, koji se ne mogu prepoznati po ćelavim glavama i vojničkim čizmama, a svoje korene imaju u Francuskoj. Ova "nova desnica" propagira borbu protiv "razmene naroda", to jest imigracije, na šta se oslanja i Tarantov pamflet.

"Identitaristi" su od 2012. u Austriji aktivni i na njihovim skupovima bili su i pojedini političari aktuelne vlasti iz redova desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) vicekancelara Štrahea.

Selner važi kao jedna od vodećih ličnosti desničarskog pokreta aktivnog širom Evrope. "Identitaristi" pokušavaju, od osnivanja, da sprovode akcije koje bi privukle medijsku pažnju, i svoju ideologiju šire pre svega preko društvenih mreža.

Njihova ideologija se oslanja na "odbrani Evrope" od pretežno muslimanske masovne imigracije, pa tvrde da su "zdrave patriote" koje se bore političkim sredstvima. Austrijske vlasti od samog početka okarakterisale su ovaj pokret kao ekstremno desničarski. "Identitaristi" imaju odlične veze s "kolegama" u Nemačkoj, ali i sa "Alternativnom desnicom" u SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track