Najnovije vesti

USTAŠE ĆE IMATI SVOJ DERNEK: Organizator skupa u Blajburgu obavestio nadležne, crkva i dalje neumoljiva
Arhivska fotografija, Foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

sramota

USTAŠE ĆE IMATI SVOJ DERNEK: Organizator skupa u Blajburgu obavestio nadležne, crkva i dalje neumoljiva

Austrija

Organizator tradicionalne komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kraj Blajburga, tvrdi da će, iako zabranjena za održavanje biskupske mise, ipak biti održana 18. maja.

Austrijski mediji, naime, pišu da je organizator prošle sedmice o tome pismom obavestio opštinske vlasti Feklamarkta.

 

Organizator komemoracija na Lojbuškom polju je tzv. Počasni blajburši vod, registrovan kao udruženje u Klagenfurtu (Celovac) nikako se nije mirio sa činjenicom da je nadležna biskupija Gurk-Klagenfurt ove godine odlučila da zabrani biskupsku misu zbog veličanja ustaštva, što, kako su naveli u pismu hrvatskim vlastima, šteti ugledu Katoličke crkve.

Crkva je tu zabranu izdala jer smatra da bi joj se moglo zameriti da dozvoljava instrumentalizaciju verskog obreda u političke svrhe i da se nje dovoljno distancirala od fašističke ideologije.

 

Mediji prenose da za sada nije podneta zvanična prijava ovog okupljanja, ali da vlasti očekuju da će ona uslediti. Odbijanje crkve da ove godine odobri biskupsku misu naišlo je na veliko negodovanje u Hrvatskoj, posebno Sabora pod čijim pokroviteljstvom se ona održava.

 

Austrijski mediji su ukazali da je komemoracija u Blajburgu već godinama mesto okupljanja desničara, te podsećaju da je prošle godine sedam osoba uhašeno, a protiv njih devet je podneta prekršajna prijava zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma. Pet od njih, podsećaju, već je pravosnažno osuđeno.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...