BEČ OTVORIO LETNJE BAŠTE: Čast otvaranja sezone pripala kafeu "Donaukafe" u kom se gradonačelnik Ludvig počastio kafom i kolačima! (FOTO)
Foto: Profimedia

ponovo rade

BEČ OTVORIO LETNJE BAŠTE: Čast otvaranja sezone pripala kafeu "Donaukafe" u kom se gradonačelnik Ludvig počastio kafom i kolačima! (FOTO)

Austrija -

BEČ - U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je početkom aprila zvanično otvorio novu sezonu za sve letnje bašte u Beču.

Čast otvaranja sezone ove godine je ukazana kafeu "Donaukafe" u podnožju bečkog Dunavskog tornja. Prema zvaničnim podacima Privredne komore Beča u austrijskoj prestonici postoji više od 3.500 letnjih bašti. One se od ostalih bašta i terasa ugostiteljskih objekata razlikuju po tome što su postavljene na javnim površinama.

foto: Printscreen Eurocomm

Prema rečima gradonačelnika Ludviga, letnje bašte igraju veliku ulogu u tradiciji i kulturi Beča i nezaobilazan su deo svakodnevnog života svih građana Beča. Bečke kafeterije i ugostiteljski objekti tako doprinose osećaju udobnosti i lagodnosti i u bitnoj meri karakterišu gradski pejzaž Beča tokom većeg dela godine.

Da letnje bašte imaju veliki ekonomski značaj svedoči i podatak da skoro 90 odsto svih turista u Beču tokom svog boravka u ovom gradu obavezno svraćaju u kafeterije u kojima je bečki melanž na vrhu liste omiljenih kafa. Osim njih, i domaće stanovništvo je zaslužno za negu kulta ispijanja kafe.

Prema podacima "Udruženja bečkih kafeterija" prosečni Austrijanac konzumira 2,9 šoljice kafe dnevno. Više od jedne trećine Bečlija posećuje kafiće dva do tri puta sedmično, dok svaki peti stanovnik Beča svakodnevno posećuje kafeteriju.

Kurir.rs/Eurocomm

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track