PROTESTNI SKUP U BLAJBURGU: Antifašisti traže zabranu ustaške komemoracije! (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

kritike na račun ministra policije

PROTESTNI SKUP U BLAJBURGU: Antifašisti traže zabranu ustaške komemoracije! (FOTO)

Austrija -

U Centru Bleiburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi s porukama da se skup u Bleiburgu treba zabraniti.

Stav antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam i da njemu u Bleiburgu nije mesto. Predviđeno je sat i četdeset minuta govora i programa.

"Želimo da ustaške i nacističke manifestacije budu zabranjene u Austriji", poručio je Andrej Mohar iz Udruženja koruških partizana. On je rekao da su organizatori demonstracija namerno izbegli da svoj protest održe 18. maja, kada se održava skup u organizaciji Hrvatske i hrvatske Rimokatoličke crkve.

Inicijativa ističe da okupljanje ustaša u Blajburgu nema nikakve veze sa sećanjem na žrtve.

"Radi se pre svega o agresivnoj agitaciji nacionalističkih, desničarskih i ekstremno desničarskih grupacija iz Hrvatske na austrijskoj teritoriji", rekao je Mohar.

On je istakao da istorijski nije tačno da je na polju u Lojbahu kod Blajburga izvršen masakr. "Masovnog ubistva ustaša, kao što se tvrdi, nije nikada bilo", podvlači Mohar. Za skup je dobijena podrška Evropske federacije pokreta otpora, a učestvovaće i antifašistička udruženja iz regiona Alpe Adria, uključujući i Hrvatsku.

Mohar naglašava da je cilj da se ukaže na problem, ali ne i da se isprovocira sukob s posetiocima ustaške manifestacije. Oštro je kritikovao ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla, što ne želi da zabrani okupljanje ustaša.

"Austrijska vlada time deluje suprotno antifašističkim odredbama Državnog sporazuma" iz 1955, podvukao je Mohar.

Idući vikend održava se komemorativni skup za žrtve Bleiburga. Austrijska policija već je na polju gdje se obilježava Bleiburg, a i najmanji izged bit će oštro sankcioniran.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track