Najnovije vesti

KURC NIKAD POPULARNIJI: Partija bivšeg kancelara jaka kao dva protivnika zajedno!
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

opasno

KURC NIKAD POPULARNIJI: Partija bivšeg kancelara jaka kao dva protivnika zajedno!

Austrija

Narodna partija Austrije (OVP) doskorašnjeg premijera Sebastijana Kurca uživa konstantno visoku podršku građana, dok najveći konkurentni neprestano padaju u popularnosti, pokazuje istraživanje javnog mnjenja austrijske televizije ATV.

OVP bi u ovom trenutku osvojila 38 odsto glasova, a taj nivo podrške uživa od pada vlade kancelara Kurca. Za drugo mesto se bore Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Slobodarska stranka (FPO).

 

Dok je SPO do skoro imala više od 23 odsto podrške, a FPO oko 17 procenata, situacija se sada promenila. Za obe partije bi glasalo po 20 odsto građana, tako da će borba za drugo mesto na političkoj sceni Austrije na prevremenim izborima, koji treba da se održe 29. septembra, biti tesna.

 

Time OVP ima prednost koja je skoro dvostruko veća od ostalih najbližih konkurenata, prenosi Tanjug.

 

I za četvrtu poziciju trka je veoma tesna, pošto Zeleni mogu trenutno osvojiti 11 odsto glasova i tako se vratiti u parlament, a Neos bi dobio devet procenata.

Da postoji mogućnost direktnog izbora kancelara, za Kurca bi glasalo 37 odsto građana, a na drugom mestu su liderka SPO Pamela Rendi Vagner i šef FPO Norbert Hofer sa po 13 odsto podrške.

 

Na pitanje koju bi koaliciju želeli, 35 odsto Austrijanaca kaže da bi OVP trebalo da sklopi sporazum sa Zelenima i Neosom, ali istovremeno 58 odsto odbija tročlanu koaliciju, a 28 odsto je za nastavak koalicije OVP-FPO.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...