Najnovije vesti

AUSTRIJSKI PARLAMENT: Od 1. novembra NEMA PUŠENJA u kafićima i restoranima!
Foto: Profimedia

oštro

AUSTRIJSKI PARLAMENT: Od 1. novembra NEMA PUŠENJA u kafićima i restoranima!

Austrija

BEČ - Austrijski parlament, na letnjem zasedanju, poslednjem pred prevremene izbore, nakon duge i emotivne rasprave, usvojio je odluku o zabrani pušenja u svim ugistiteljskim i objektima u kojima se konzumira hrana, a na snagu će stupiti od 1. novembra.

Zabrana važi i za fešte koje organizuju klubovi, koji su ranije bili izuzeti od zabrane, a pušenje biće dozvoljeno samo u baštama kafića i sličnim prostorima, na otvorenom.

Ne zabranjuje se samo pušenje "klasičnih cigareta i cigara, odnosno lula", već zabrana važi i za pušenje šiše, kao i elektronskih cigareta.

foto: Profimedia

Protiv zakona u skupštini glasala je jedino Slobodarska partija Austrije (FPO) koja se oduvek protivila ovoj zabrani.

Zakon jasno kaže da se pušenje zabranjuje na svim javnim mestima gde se proizvodi, konzumira jelo i piće, a u to spadaju i razne žurke, školske ustanove, i sva druga mesta.

Dolaskom na vlast FPO, u koaliciji koju je vodila Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca samo na kratko je obradovala pušače, jer je ta vlada odbacila primenu ranije usvojene zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.

foto: Shutterstock

Naime, ranija zabrana tražila je od lokala da imaju pušački i nepušački prostor, u šta su ugostitelji uložili velike pare.

Vlada OVP-FPO ukinula je potpuno zabranu, ali padom te vlada krajem maja, palo je i protivljenje zabrani pušenja, pa pušačima od jeseni predstoji teško vreme, ako žele da i dalje pušiti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...