AUSTRIJANCI SE VALJAJU OD SMEHA NA BIOGRAFIJU BIVŠEG PREMIJERA: Jesenje sunce obasjavalo mu je lice, bio je to izuzetan trenutak za mene... Šta je ovo, 50 nijansi Sebastijana Kurca?! (FOTO)
Foto: EPA / Focke Strangmann

hit

AUSTRIJANCI SE VALJAJU OD SMEHA NA BIOGRAFIJU BIVŠEG PREMIJERA: Jesenje sunce obasjavalo mu je lice, bio je to izuzetan trenutak za mene... Šta je ovo, 50 nijansi Sebastijana Kurca?! (FOTO)

Austrija -

Od danas se u knjižarama u Austriji može kupiti biografija bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koja je već izazvala lavinu podsmeha i burne rasprave, naročito na društvenim mrežama: na Tviteru pod haštagom 50 nijansi Kurca (#50Shades of Kurz), inspirisanom trilogijom Pedeset nijansi sive, Austrijanci su totalno nemilosrdni prema ovoj knjizi.

Knjiga novinarke Džudit Groman, pod naslovom: "Sebastijan Kurc. Zvanična biografija", u pojedinim delovima liči na mešavinu informatora za obožavaoce i kič romana, a ponegde na izjavu ljubavi glavnom kandidatu Austrijske narodne partije (OVP) na parlamentarnim izborima 29. septembra, i najverovatnije ponovo predsedniku vlade, ocenjuje Špigl.

Financbuhferlag (FBV) iz Minhena je početkom septembra poslao medijima delove romana, a u pojedinim knjižarama biografija je izložena i pre zvaničnog termina objavljivanja. Sudeći prema komentarima na mreži, mnogi su je već pročitali.

Groman, na primer, opisuje susret s Kurcom, tada još ministrom spoljnih poslova.

"Prvo sam ugledala samo siluetu. 'Da li je to stvarno on?' pomislila sam. Videla sam sam deo glave, ali učinio mi se poznatim. Tamnosmeđa kosa, strogo začešljana unazad, i mali špicast nos, koji je njegovom licu davao vedar izraz. () Zamišljeno je gledao kroz prozor u daljinu. Da li nas je primetio, teško je reći. Bleštava sunčeva svetlost prodirala je u prostoriju. Ali to mu nije smetalo. Jesenje sunce obasjavalo mu je lice. () Bio je to izuzetan trenutak za mene..."

Mnogi su na Tviteru pravili parodije na račun njenog stila.

"Ležali smo tako u njegovom krevetu, posteljina je mirisala na nežne ruže. Njegovo snažno telo nagnulo se nada mnom, a onda je tražio da mu govorim bezobrazluke. Da bih mu udovoljila, nežno sam mu šapnula na uvo: "Porez na nasledstvo", napisala je Rafaela na Tviteru.

"Pogledao me je. U njegovim očima se ogledala austrijska zastava, koja se prvi put blago vijorila na patriotskom vetru. 'Hej, bejbi', rekao je, a glas mu je bio dublji od Jezera Traun. 'Da li da dođem... da zatvorim tvoju Balkansku rutu?'", stoji u komentaru.

Čitaoci su komentarisali da je autorkin stil "isto tako čudan kao i sama autorka".

"Kladim se da u OVP-u ranije niko nije pogledao, niti pročitao knigu. Loš stil, smešan sadržaj", napisala je Nataša Strobl, koja je dala i svoj predlog za dizajn korica knjige.

Kurir.rs/spiegel.de

Foto: EPA/Focke Strangmann

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track