Najnovije vesti

BELEN: Uskoro nećemo imati razloga za smeh! Moramo hitno da delujemo!
Foto: EPA / Florian Wieser

upozorenje za planetu

BELEN: Uskoro nećemo imati razloga za smeh! Moramo hitno da delujemo!

Austrija

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen upozorava da čovečanstvo, ako svet ne bude nešto preduzeo po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promena, neće više imati razloga za smeh.

Van der Belen je, u intervjuu bečkom dnevniku Kronen cajtung, kazao da vidi da se nešto pomera po tom pitanju i da želi da da svoj doprinos. Uveren je da aktuelna diskusija i borbi protiv klimatskih promena neće biti zaustavljena.

"Uveren sam da imamo još vremena, iako ne mnogo. Ako sada politika pomogne građanima da se sprovede promena i prilagođavanje novim uslovima to bi bilo odlučujuće. Želim da zamislim svet za 20, 30 godina, koji će biti drugačiji", kazao je on.

Van der Belen je najavio i da će kod formiranja nove austrijske vlade posebnu pažnju posvetiti pitanju zaštite životne sredine. Istakao je da očekuje veće angažovanje buduće vlade u borbi protiv klimatskih promena, dodajući da se radi o nečemu što se radi za decu, a doprinosi i privredi, jer je reč o tržištu budućnosti.

Govoreći o promenama rekao je da ne očekuje da Austrijanci odjednom postanu vegetarijanci, ali dodaje da ne bi bilo loše jesto manje mesa, te da politika treba da postavi smernice.

Uveren je da će građani morati promeniti način života.

Van der Belen smatra da će se u budućnosti voziti drugačiji automobili, više će se paziti da distance između mesta stanovanja i rada budu kraći, te će se koristiti pojačano železnica, autobus, metro, tramvaj u gradovima.

"U prošlosti smo prevazišli i druge izazove. Tokom 50-tih godina su naša jezera bila prljava, a danas imaju kvalitet pijeće vode", objasnio je predsednik Austrije koji će zemlju predstavljati na predstojećem Samitu UN o klimatskim promenama.

Kurir.rs / Tanjug

Foto:  EPA / Florian Wieser

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...