ŠTRAHEU ĆE IBICA DOĆI GLAVE I POSLE IZBORA: Bivšeg predsednika Slobodnjaka suspenduju iz stranke
Foto: AP

sudbina

ŠTRAHEU ĆE IBICA DOĆI GLAVE I POSLE IZBORA: Bivšeg predsednika Slobodnjaka suspenduju iz stranke

Austrija -

Loš rezultat na prevremenim izborima u Austriji izazvao je buru u Slobodarskoj partiji Austrije (FPO), u kojoj se zahteva suspendovanje doskorašnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, kojem se pripisuje krivica za gubitak na glasanju.

"U utorak će biti doneta odluka o suspendovanju Sstrahea", najavio je šef FPO u pokrajini Gornja Austrija Manfred Haimbuher.

On nije želeo da komentariše da li bi moglo doći i do potpunog isključenja Štrahea iz stranke. Haimbuher je rekao da nema alternative za Strahea osim da ga suspenduju.

"Neophodna nam je reforma partije, kako bismo postali u potpunosti stranka desnice, kao što smo u Gornjoj Austriji", poručio je on. Štrahe, koji je krajem maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije nakon korupcionaške afere "Ibica", najavio je, međutim, pred sastanak predsedništva FPO konferenciju za štampu na kojoj će izneti "ličnu izjavu".

Za sada je nejasno šta bi mogao da kaze, a pretpostavka je da želi da predupredi partijska tela i sam izađe iz stranke. Moglo bi, kako se očekuje, doći i do obračuna sa strankom.

Štrahea su posle izbora kritikovali brojni funkcioneri stranke zbog afere "Ibica", ali i dok je bio na vlasti kritikovali su ga zbog trošenja partijskog novca u privatne svrhe to, kako se ispostavilo, tokom predizborne kampanje.

Te afere nanele su veliku štetu FPO, koja je ostvarila jedan od najlošijih rezultata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track