Najnovije vesti

RAZMOTAVA SE KLUPKO AFERE IBICA: Moćna advokatska klika iz SPO radi kao sekta! Oni su podmetali političarima i srušili Štrahea!
Foto: EPA, Profimedia

RASKRINKANI!

RAZMOTAVA SE KLUPKO AFERE IBICA: Moćna advokatska klika iz SPO radi kao sekta! Oni su podmetali političarima i srušili Štrahea!

Austrija

BEČ - Istraga u aferi Ibica, koja je dovela do pada austrijske vlade i uništila političku karijeru Hajnc-Kristijana Štrahea, doskorašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicekancelara, dovela je do traga u redovima Socijaldemokratske partije (SPO), čija je klika delovala maltene kao sekta!

Zanimljivo je da je bivši kancelar Sebastijan Kurc čim je afera izbila izjavio da SPO stoji iza video-snimaka zbog kojih je Štrahe nastradao, a da mu je pritom Viši pokrajinski sud u Beču zabranio da to tvrdi!

foto: EPA / Christian Bruna

Kurc je od početka tvrdio da je SPO kriv, ali su mu zapušili usta

Sada su na meti policije su poznati političari SPO iz "Sekcije bez imena". Saslušan je jedan mladi advokat, koji je do skoro bio šef te sekcije u SPO, a kasnije je izjavio bečkom dnevniku Esterajh da ne razume što ga dovode u vezu s tom aferom.

Međutim, istražni organi su još pre saslušanja vodili istragu protiv jednog njegovog prijatelja i takođe člana sekcije SPO, kao i njegovog partnera, koji je angažovan u omladini Narodne partije (OVP), koju vodi Kurc. Ta dvojica su u maju, samo sedam dana pre objavljivanja snimka sa Ibice, uplatili u jednoj kladionici 600 evra kladeći se na nagli kraj vlade OVP-FPO.

Njihova ispravna prognoza donela bi im veliki dobitak, čak 20 puta više nego što su uplatili, to jest 12.000 evra. Kladionica, međutim, postala je sumnjičava, zaustavila je klađenje I informisala policiju.

foto: EPA, Wikipedia

Tragovi vode do bivših kancelara SPO Kristijana Kerna i Alfreda Guzenbauera

Posle duge istrage pokazalo se da trag vodi do najviših krugova u SPO, jer je advokat koji je saslušan bio prijatelj nekadašnjeg kancelara Kristijana Kerna i radio za Savez sindikata Austrije (OeGB). Mladi advokat bio je ujedno zaposlen i kod jednog advokata koji ima bliske kontakte s ranijim kancelarom Alfredom Guzenbauerom.

Isti taj mladi advokat bio je umešan i u aferu seksualnog zlostavljanja tokom Evropskog foruma Alpbah. Naime, početkom novembra 2017. pojavile su se optužbe da je nekadašnji poslanik Zelenih Peter Pilc 2013. seksualno zlostavljao jednu ženu na forumu Alpbah, zbog čega je morao da se povuče.

Esterajh piše da se u krugovima istražnih organa smatra da je afera protiv Pilca samo tri meseca posle snimka sa Ibice bila lansirana kao test koliko bi "prljava kampanja" u Austriji mogla da funkcioniše. Inače, žena koja je optužila Pilca bila je takođe student prava i radila je u kancelariji u kojoj su radili advokat koji je osumnjičen da stoji iza videa Ibica, ali i njegov kolega iz SPO.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...