NOVA VLADA AUSTRIJE DO 7. JANUARA: Kurc i Zeleni treba da dogovore još samo neke sitnice, SPORAZUM NA 150 strana (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

odlučeno

NOVA VLADA AUSTRIJE DO 7. JANUARA: Kurc i Zeleni treba da dogovore još samo neke sitnice, SPORAZUM NA 150 strana (VIDEO)

Austrija -

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, i šef Zelenih Verner Kogler, gotovo su postigli dogovor o formiranju koalicione vlade. Mediji prenose da je ostalo otvoreno samo da se dogovore još oko "nekoliko sitnica".

Prema pisanju štampe, Kogler će od 3. januara početi sa kampanjom za novu vladu, kako bi na kongresu svoje stranke dobio "zeleno svetlo" za koalicioni sporazum.

Skupština Zelenih trebalo bi da bude održana 6. januara, tako da bi nova vlada mogla položiti zakletvu već sutradan, odnosno najkasnije 9. januara.

Kurc i Kogler su, nakon jučerašnje runde pregovora, istakli da je cilj da se vlada formira do sredine januara.

Koalicioni sporazum, prema pisanju štampe, na oko 150 strana, sadrži kompromise koji su OVP i Zeleni napravili.

foto: AP/Ronald Zak

Tako je OVP napravila ustupke kod pitanja borbe protiv klimatskih promena i nova vlada će, prema dogovoru, uložiti daleko više sredstava nego do sada u ovu oblast. Međutim, OVP je uspela da se izbori za mere protiv preteće recesije, odnosno za dalju poresku reformu, koja treba da rastereti preduzeća. Na drugoj strani, OVP je "popustila" Zelenima kod pitanja transparentnosti i postignut je dogovor o snažnijoj kontroli finansija političkih partija, kao i veće slobode informacija, koja ide ka ukidanju službenih tajni.

Kada je reč o socijalnim pitanjima, OVP i Zeleni dogovorili su paket mera protiv siromaštva mladih.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Printscreen/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track