AUSTRIJA DOBIJA NOVU VLADU: OVP i Zeleni postigli dogovor o koaliciji posle nove runde pregovora! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

OBAVESTILI JAVNOST

AUSTRIJA DOBIJA NOVU VLADU: OVP i Zeleni postigli dogovor o koaliciji posle nove runde pregovora! (FOTO, VIDEO)

Austrija -

Narodna partija Austrije (OVP) i Zeleni postigli su dogovor o programu buduće koalicione vlade, saopštio je mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade Sebastijan Kurc.

Kurc je sinoć na konferenciji za štampu posle nove runde pregovora sa Zelenim, rekao da može da obavesti javnost da je postignut dogovor o koaliciji.

"Postigli smo sadržajni prodor i naši timovi će još preko noći usaglasiti još par detalja programa vlade koji ćemo sutra posle podne predstaviti", najavio je on.

Kurc je kazao da je 2019. bila politički turbulentna godina, te da su na prevremenim izborima dve stranke, OVP i Zeleni pobedili - Zeleni koji su se vratili u parlament sa 14 odsto osvojenih glasova, i OVP sa 37 odsto glasova.

"Taj rezultat smo smatrali velikim izazovom, ali i velikom odgovornošći i zato smo odmah započeli rad na novoj vladi", kazao je on.

Kurc je objasnio i što nije ušao u koalicione pregovore sa drugim partijama, rekavši da Slobodarska partija (FPO), sa kojom je vladao pre izbora, ishod izbora nije smatrala nalogom birača za ulazak u vladu, a da je stanje u Socijaldemokratskoj partiji (SPO) potpuno nesagledivo.

"Odlučili smo se za ulazak u pregovore sa Vernerom Koglerom i njegovim Zelenima. Ti razgovori nisu bili jednostavni, jer dve stranke po mnogome imaju različite stavove. Međutim, postigli smo izvanredan rezultat", podvukao je on.

Preneo je da se dve stranke nisu ograničile samo na postizanje minimalnih kompromisa, već su radile na tome da iz "dva sveta" preuzmu najbolje i ugrade u program vlade, uz ujedno ispunjavanje obećanja data biračima.

"Moguće je poresko rasterećenje uz ekološku privredu, kao što je moguće boriti se protiv klimatskih promena i štititi granice. U programu buduće vlade imaćete novo rasterećenje poreza za zaposlene, ali i mere borbe protiv ilegalne mirgacije i političkog islama", objasnio je Kurc.

foto: Profimedia

Kogler je rekao da nije bilo lako, ali da stranke nisu izabrane da im bude lako već da preuzmu odgovornost.

"Tokom pregovora smo gradili mostove jedni prema drugima i u tome smo uspeli. Radi se o budućnosti Austrije i Zeleni su spremni da preuzmu odgovornost za zemlju. Kada je reč o borbi protiv klimatskih promena dogovorili smo više nego što se očekivalo. Austrija u toj oblasti treba da postane primer drugima", kazao je on.

Kogler je najavio i da će Austrija dobiti i ogroman paket mera za povećanje transparentnosti, čime će država postati "prozirna", a ne građani.

Na konferenciji za štampu nisu bila dozvoljena pitanja, već je najavljeno da će detalji programa buduće vlade biti saopšteni sutra.

Nakon ovog dogovora, ako stranački organi Zelenih budu, krajem nedelje dali saglasnost, Austrija bi već iduće nedelje mogla da dobije novu vladu pod kancelarom Kurcom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track