IZBEGLA IZ BOSNE SA DESET GODINA, A DANAS JE U SAMOM VRHU: Tuzlanka najmlađa ministarka pravosuđa u istoriji Austrije!
Foto: Profimedia

divna vest

IZBEGLA IZ BOSNE SA DESET GODINA, A DANAS JE U SAMOM VRHU: Tuzlanka najmlađa ministarka pravosuđa u istoriji Austrije!

Austrija -

Austrijski konzervativci Sebastijana Kurca i Zeleni su sinoć postigli koalicioni sporazum koji znači i Kurzov povratak na mesto premijera, ali i prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsednik Narodne stranke (OVP) i bivši premijer Kurc i šef Zelenih Verner Kogler. Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurc je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak.

Po svemu sudeći Alma Zadić (35), Bosanka poreklom iz Tuzle, će biti imenovana za ministarku pravde u novoj vladi Austrije kao predlog upravo stranke Zeleni. Ući će u istoriju kao najmlađa ministarka pravde koja je preuzela tu poziciju u austrijskoj vladi.

Ona je sa roditeljima iz Tuzle izbegla u Beč 1994. godine i završila je pravni fakultet u Austriji, a zatim studirala u Njujorku na Kolumbija Univerzitetu.

Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mesto u najvišem zakonodavnom telu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a poveren joj je jedan od najvažnijih resora – pravda.

Kada je pre dve godine izabrana u Parlament Austrije poručila je da je njen ulazak u skupštinu važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima sa područja bivše Jugoslavije.

(Kurir.rs/Tntportal.ba, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track