PREDSEDNIK GORNJE AUSTRIJE: Niko u svetu nije bio pripremljen za korona virus
Foto: Youtube/Rudi 4nschober

situacija kakvu nismo videli

PREDSEDNIK GORNJE AUSTRIJE: Niko u svetu nije bio pripremljen za korona virus

Austrija -

Predsednik skupštine predsednika pokrajina Austrije i predsednik pokrajine Gornje Austrije Tomas Štelcer istakao je da su svi bili iznenađeni koronavirusom i da niko u svetu nije bio pripremljen, te da sada imamo vanrednu situaciju koju naše generacije nisu do sada videle.

Štelcer je, u debati na državnoj televiziji ORF, kazao da se mere za zaustavljanje širenja virusa i savladavanje problema stalno razvijaju.

U diskusiji "Testiranje, zaštita, pomoć - koliko je snažan naš zdravstveni sistem" ministar zdravlja Rudolf Anšober ukazao je da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se testiraju svi slučajevi sumnje u infekciju.

Uz to, svaki lekar u Austriji ima mogućnost da naloži test za svog pacijenta, bilo sumnje ili ne.

Proširenjem kapaciteta za pregled ministar najavljuje redovno testiranje medicinskog osoblja, ali ukazuje i da infekcija može nastupiti i neposredno posle negativnog testa.

"Nemamo kapacitete da testiramo čitavu Austriju. Ne verujem da trenutno sprovodimo premalo testiranja", rekla je virolog Monika Redlberger-Fric.

Do sada je više od 23.000 testova sprovedeno, od kojih je svaki šesti bio pozitivan.

Ministar Anšober je najavio da će zdravstvo u naredne dve do tri nedelje masivno povećati broj testova.

Rekao je da su austrijske vlasti naručile i dodatne respiratore, ali da je problem da su Nemačka i Francuska zabranile izvoz tih proizvoda pa je već plaćena roba bila blokirana.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Anšober je preneo da je Austrija proteklih dana u opremi zaštitnom opremom pomogla italijanski region Južni Tirol, na zahtev predsednika tog regiona Arnoa Kompačera.

Štelcer i Anšober bili su jedinstveni u stavu da Austrija u budućnosti kod tako strateški važnih proizvoda mora obezbediti sopstvenu proizvodnju i nezavisnost.

"Moramo u tim oblastima biti nezavisniji", naglasio je ministar.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Rudi 4nschober

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track