EPIDEMIJA KORONE U AUSTRIJI: Preminulo još četvoro ljudi, opada strah među građanima, raste čežnja za normalnim životom
Foto: Profimedia

kovid-19

EPIDEMIJA KORONE U AUSTRIJI: Preminulo još četvoro ljudi, opada strah među građanima, raste čežnja za normalnim životom

Austrija -

Po prvi put nakon više nedelja broj umrlih dnevno se smanjio, i tako je u protekla 24 sata umrle su četiri osobe u Austriji, čime se ukupan broj umrlih povećao na 584.

Takođe po prvi put broj aktivno obolelih pao je ispod 2.000.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u protekla 24 sata izlečeno je 82 osoba, čime je broj aktivno obolelih pao na 1. 961.

Od početka epidemije u Austriji inficirano je ukupno 15. 387 lica, a u poslednjih 24 sata taj broj je porastao za 52 nova slučaja.

Trenutno je hospitalizovano 502 osobe inficirane korona virusom, što je za 15 manje nego juče, a od tog broja 128 je na intenzivnoj nezi, za tri manje nego pre 24 sata.

Po prvi put u Beču nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod inficiranih lica, a inače Beč sa 130 umrlih prednjači na ovoj negativnoj listi u Austriji.

Od početka epidemije austrijske vlasti sprovele su 256.399 testiranja.

OPADA STRAH, RASTE ČEŽNJA ZA NORMALNIM ŽIVOTOM

Novo popuštanje mera u borbi protiv korona virusa u Austriji u maju dolazi u pravo vreme, smatra Andrea Fronašic, direktor Instituta Galup, jer je želja za "normalnim životom" sve veća, dok istovremeno opada strah od zaraze.

"Podrška stanovništva merama koje je uvela vlada je i dalje visoka, ali počinje da opada, kao i spremnost da se odustaje od sloboda za opštu dobrobit", rezimirala je rezultate aktuelnog istraživanja.

Trenutno samo još 54 odsto Austrijanaca ima strah od infekcije korona virusom.

Još prošlog meseca broj onih koji su se plašili infekcije bio je na 74 procenata.

Broj onih koji veruju da je opasnost od pandemije preterana je značajno porasla, sa 20 odsto sredinom marta, na aktuelnih 31 odsto.

Spremnost na žrtvovanje ličnih sloboda usled borbe protiv korona virusa opala je sa oko 95 odsto na 84 procenata.

Takođe 78 odsto smatraju da je vlada dobro postupala u korona virus krizi, a još krajem marta taj broj je bio na 91 odsto.

"To su i dalje visoke vrednosti, ali je vidljiva i sve veća težnja za skorijim povratkom normalnosti", naglašava Fronašic.

Izolacija, monotonija i dosada najteže opterećuje žene i mlade ispod 30 godina, kao i osobe iznad 50 godina.

Ssto se tiče pogleda na narednih pet godina 25 odsto očekuje poboljšanje situacije na bolje, 36 procenata ne očekuje nikakve promene, a 31 odsto je pesimističkog stava.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track