Najnovije vesti

KONAČNO ODLUČENO ŠTA ĆE BITI SA HITLEROVOM RODNOM KUĆOM: Ovih 800 kvadrata im je decenijama pravilo probleme
Foto: Profimedia

renoviranje košta 5 miliona evra

KONAČNO ODLUČENO ŠTA ĆE BITI SA HITLEROVOM RODNOM KUĆOM: Ovih 800 kvadrata im je decenijama pravilo probleme

Austrija

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji koja treba da postane policijska stanica biće minimalno izmenjena, saopštila je danas austrijska vlada predstavljajući pobednički projekat za renoviranje te zgrade sa opterećujućom prošlošću.

"Austrijska arhitenktonska kancelarija "Marte.Marte" pobedila je na evropskom tenderu za renoviranje zgrade baš svojim svesno minimalističkim pristupom", objasnio je predsednik žirija Robert Vimer.

Renoviranje treba da se završi do početka 2023, a predviđeno je da će radovi koštati oko pet miliona evra i finansiraće ih država.

Austrijska vlada vodila je dugu sudsku bitku da osigura vlasništvo te kuće koja se nalazi na severu zemlje sa ciljem da spreči da mesto gde je Adolf Hitler rođen 20. aprila 1889. ne postane mesto hodočašća za neonaciste.

Zgrada od 800 kvadratnih metara nalazi se u centru mesta Braunau-am-In na nemačkoj granici, biće opremljena novim krovom i proširena.

foto: Profimedia

"Poveriti ovu zgradu policiji je najbolja stvar koja može da se uradi da se neutralizuje", ocenio je zvaničnik zadužen za taj projekat u vladi Herman Fajner.

Više planova je razmatrano za budućnost zgrade, od rušenja do radikalne arhitektonske izmene.

"Novo poglavlje okrenuto ka budućnosti će biti otvoreno kada je reč o rodnoj kući jednog diktatora i masovnog ubice", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Posle duge procedure Austrija je konačno postala vlasnica zgrade 2019. godine, koju je iznajmljivala više od 40 godina. Pitanje je rešeno 2017. kada je najviši austrijski sud presudio da vlada ima pravo na eksproprijaciju pošto je vlasnica odbijala da je proda.

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljivalo je relativno skromnu zgradu na tri nivoa od 1972. da spreči njenu zloupotrebu, a onda je ono rentiralo raznim dobrotvornim organizacijama. Bila je prazna od 2011. kada se iz nje iselio centar za odrasle sa invaliditetom.

Kurir.rs/Beta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...