Najnovije vesti

NAPADAČ IZ BEČA SE OVE GODINE ODSELIO OD RODITELJA: Komšije se nisu žalile na njega! Majka teroriste poručila: Gde smo pogrešili?
Foto: Profimedia/Alex HALADA/AFP

stravičan teroristički napad

NAPADAČ IZ BEČA SE OVE GODINE ODSELIO OD RODITELJA: Komšije se nisu žalile na njega! Majka teroriste poručila: Gde smo pogrešili?

Austrija

Od života s roditeljima do iznajmljenog stana koji su subvencionirali austrijski poreski obveznici: Kujtim Fejzulai, 20-godišnjak koji je hladnokrvno izveo brutalne napade u Beču i pritom ubio nevine osobe, pre nego ga je neutralisala policija, prihvatio je lepu povlasticu koju je ponudio glavni grad.

Austrijski dnevnik "Heute" otkrio je da je Fejzulai iz roditeljskog smeštaja u Lizingu preselio u svoj stan 1. maja 2020. Stanovao je u stanu površine 42 kvadrata, nikad nije bilo pritužbi komšija niti upravnika.

Samo tragovi devastacije na stepeništu obnovljene stare zgrade i zamenskih aluminijumskih vrata svedoče o izuzetno dramatičnoj noćnoj policijskoj akciji kada su austrijski specijalci razneli ulazna vrata i pretražili stan.

"Oko 1.20 ujutro probudila nas je silovita detonacija. Sva svetla u našoj zgradi upalila su se istovremeno", kaže šokirani komšija (57).

Niko ovde ne želi verovati da je među njima živeo fanatik ID. Ali koja je priča Kujtima Fejzulaija, istražio je "Heute".

Rođen je u Austriji, odrastao je u Medlingu i bio je pomalo nadaren kao mladi fudbaler. Nakon srednje škole i srednje škole, prebacio se na Višu tehničku školu u Otakringu koju je kasnije napustio.

Umesto školovanja odabrao je salafističke propovednike. U septembru 2018. godine s bečkog aerodrome Švehat je odleteo za Istanbul i dalje za Hataj. Ali sin vrtlara i domaćice nije stigao u Siriju. Tinejdžer je uhapšen - i vraćen u Austriju.

Majka je očajnički prijavila vlastitog sina. Advokat Nikolaus Rast seća se detalja.

"Nikad ne bih zastupao verskog fanatika. Prihvatio sam to samo zato što je njegova majka, potpuno zapadnjačka žena, sedela plačući sa mnom i pitala: 'Gde smo pogrešili? Da li je gotovo s njim?'", priča Rast.

To je pitanje koje sada postavlja cela Austrija.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...