OVI DELOVI EU PLANIRAJU POPUŠTANJE MERA: "Moramo misliti na ekonomiju i psihološke aspekte" (VIDEO)
Foto: Profimedia

hrabro

OVI DELOVI EU PLANIRAJU POPUŠTANJE MERA: "Moramo misliti na ekonomiju i psihološke aspekte" (VIDEO)

Austrija -

Austrija, Danska i španski glavni grad najavili su ublažavanje mera protiv covid-19, mada ostatak Španije i Evrope uvode oštrije mere za borbu protiv trećeg talasa zaraze.

Austrija će sledeće nedelje ublažiti zaključavanje i preći na policijski čas i otvoriti škole, prodavnice, muzeje, galerije i zoološke vrtove.

"Epidemiološki problem je jasan. Bilo bi najsigurnije ostati u karantinu", rekao je kancelar Sebastian Kurc na konferenciji za novinare nakon sastanka sa naučnim ekspertima, uticajnim provincijskim guvernerima i opozicionim strankama.

„Ali mi znamo da postoji potreba da se deca vrate u školu, treba učiniti sve što je potrebno da bi nezaposlenost bila što niža, a tu su, naravno, i ekonomski, socijalni i psihološki aspekti koji se moraju uzeti u obzir. u obzir “, dodao je Kurc.

Samo testirani studenti moći će da pohađaju nastavu, a drugi će ih moći pratiti putem Interneta, saopštila je austrijska vlada.

U Danskoj će se učenici nižih razreda osnovne škole vratiti u svoje klupe narednog ponedeljka, rekao je ministar zdravlja Magnus Hojnke na brifingu za novinare.

Danska, koja je u strogoj blokadi od decembra, zabeležila je pad novih infekcija i hospitalizacija od januara. Ali Hojnke je upozorio da je broj ljudi zaraženih novim sojem koronavirusa, koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, u porastu.

Region Madrida započinje ublažavanje mera protiv covid-19 ove nedelje, najavili su zvaničnici u ponedeljak.

Na terasama restorana moći će da se okupi grupa od šest umesto sadašnjih četvoro ljudi, a policijski čas, koji je na snazi od 22 sata, mogao bi biti pomeren za ponoć. Stanovnicima je dozvoljeno da jedu i piju u kafićima i restoranima, ali ih moraju napustiti do 21 sat.

„Mi u Madridu činimo sve što je u našoj moći da ostavimo otvorene barove, restorane i naše kulturne prostore uprkos političkom pritisku“, rekla je konzervativni regionalni lider Izabel Diaz Ajuso.

Madrid je za 14 dana dostigao 978 zaraženih na 100.000 stanovnika, više od nacionalnog proseka od 866 slučajeva.

Ildefonsko Hernandez Aguado, profesor javnog zdravlja na univerzitetu Miguel Hernandez, rekao je da je insistiranje regiona da restorani ostaju otvoreni glavni razlog visoke stope zaraze.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track