POSLE 4 GODINE POTRAGE NACI-REPER PAO U KORUŠKOJ: Njegove pesme inspirisale i masakr u Krajstčerču!
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

konačno

POSLE 4 GODINE POTRAGE NACI-REPER PAO U KORUŠKOJ: Njegove pesme inspirisale i masakr u Krajstčerču!

Austrija -

Policija u Koruškoj uhapsila je 36-godišnjaka, poznatog na radikalnoj desničarskoj muzičkoj sceni pod nazivom MrBond, među čijim poklonicima su počinioci napada u Haleu u Nemačkoj i Krajstčerču na Novom Zelandu.

U selu u blizini Beljaka, nakon dugotrajne istrage, policija je pronašla i uhapsila repera MrBonda, koji od 2016. godine putem interneta širi antisemitsku i radikalnu desničarsku muziku.

Četiri godine je uspešno izbegavao obaveštajne potrage. Tokom pretresa njegovog stana pronađena je velika količina nosača zvuka, kao i oružje i predmeti sa zabranjenim simbolima iz perioda nacionalsocijalizma. Zaslužan je, između ostalog, za proizvodnju i prodaju materijala sa nacističkim sadržajem, kao i za širenje rasne i verske mržnje.

Prema austrijskim medijima, MrBond je u muziku svetski poznatih umetnika poput Skorpions ili Bladhaund Geng ubacio svoje tekstove sa nacističkim sadržajem, u kojima, između ostalog, o Nemcima peva kao „vladajuću rasu“. Na svom Darknet nalogu, MrBond je pohvalio napadača iz Krajstčerča, koji je ubio 51 osobu u džamiji tog novozelandskog grada. Navodno je preveo i objavio svoj rasistički manifest. Napadač na nemačku sinagogu u Haleu 2019. godine pratio je svoj direktan prenos napada muzikom MrBonda.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer opisao je hapšenje 36-godišnjeg neonacista kao veliki uspeh austrijskih vlasti. „Radikalni desničarski ekstremizam izražen je u mnogim oblicima i oblicima ... i kakav god oblik borbe protiv radikalne desnice zauzeo, deo je naše istorijske odgovornosti“, rekao je Nehamer. Bondu preti kazna do nekoliko godina zatvora zbog distribucije zabranjenog materijala, kao i tužba zbog kršenja autorskih prava.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track