Najnovije vesti

KURC PODRŽAO MERKELOVU: Severni tok 2 je pozitivan projekat koji je u interesu mnogih zemalja EU!
Foto: EPA / Filip Singer

austrija

KURC PODRŽAO MERKELOVU: Severni tok 2 je pozitivan projekat koji je u interesu mnogih zemalja EU!

Austrija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržao je stav Berlina po pitanju gasovoda „Severni tok 2“, istakavši da ne smatra neophodnim da se izgradnja gasovoda dovodi u vezu sa situacijom sa Aleksejom Navaljnim.

"Pozdravljam činjenicu da se savezna vlada Nemačke pridržava projekta 'Severni tok 2'“, rekao je Kurc za nemački list „Velt am zontag“. Prema njegovim rečima, „Severi tok 2“ je evropski projekat koji je u interesu mnogih zemalja Evropske unije.

"Ne smatram da je neophodno da se reakcija na postupke protiv opozicionara Alekseja Navaljnog povezuje sa izgradnjom 'Severnog toka 2'. Greši svako ko misli da je novi gasovod samo u interesu Rusije“, konstatovao je austrijski kancelar. 

On je objasnio da će od gasovoda imati koristi Nemačka, Austrija i niz drugih evropskih zemalja.  

U suštini, "Severni tok 2“ je, po mišljenju Kurca, „veoma pozitivan projekat“.

Austrijski kancelar je takođe pozvao da se oslobodi Navaljni, rekavši da je kazna koja mu je izrečena „neprihvatljiva“. Istovremeno je ukazao na značaj dijaloga sa Rusijom i EU, uprkos svim razlikama između te dve strane.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije da Nemačka i EU zadržavaju pravo da prošire sankcije protiv Rusije u svetlu poslednjih događaja u vezi s Navaljnim, ali je istakla da Evropa i Rusija treba da i dalje nastave da vode dijalog zbog strateških razloga.

Govoreći o projektu „Severni tok 2“, ona je istakla da se stav vlade Nemačke po tom pitanju nije promenio.

Kurir.rs / Sputnjik,   Foto: EPA / Filip Singer

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...