KURC PROTIV NOVIH SANKCIJA MOSKVI: Mir u Evropi je moguć samo sa, a nikako protiv Rusije! U EU mora mnogo toga da se menja!
Foto: EPA / Christian Bruna

stav austrije

KURC PROTIV NOVIH SANKCIJA MOSKVI: Mir u Evropi je moguć samo sa, a nikako protiv Rusije! U EU mora mnogo toga da se menja!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjasnio se protiv daljih sankcija EU Rusiji.

Kurc je, u intervjuu švajcarskom "Noje Ciriher Cajtungu", ocenio da su već uvedene sankcije protiv Rusije ispravne, ali da je važno da se insistira na dijalogu.

"Mir na našem kontinentu je moguć uvek samo sa, a nikada protiv Rusije", podvukao je on.

Kurc je rekao da je sada potrebna deeskalacija.

Sebastijan Kurc
foto: EPA / Christian Bruna

On je takođe rekao da je spora kampanja vakcinacije u Evropi pokazala da se u EU mora mnogo toga promeniti, i da je EU u poslednje vreme izgubila mnogo na konkurentnosti.

"Ranija naša tržišta sve više postaju naši konkurenti. EU funkcioniše, u nekim oblastima, previše birokratski", objasnio je.

Kako bi EU ostala konkurentna, smatra Kurc, potrebni su brži procesi i manje birokratije.

Sebastijan Kurc
foto: EPA / Christian Bruna

Upitan da li sebe vidi kao "vunderkinda" ili kao "Orban lajt", Kurc je rekao da nijedan od toh opisa ne odgovara.

Kada je reč o migracijama, Kurc je kazao da je njegov stav da uspeh integracije zavisi od broja osoba koje treba da se integrišu i da se taj stav više, kao što je bio slučaj 2015, ne karakteriše kao desničarski ili radikalno desničarski, već je postavo većinski stav u EU.

"Tada su mnogi političari propagirali politiku dobrodošlice i otvorenih granica, a danas EU investira u zaštitu granice i vodi sve odlučnije borbu protiv krijumčara ljudi", naglasio je Kurc.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Christian Bruna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track