Najnovije vesti

AUSTRIJSKI VIRUSOLOG: Život kakav je bio pre pandemije neće više biti moguć, mere su promenile i psihologiju ljudi
Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

korona virus

AUSTRIJSKI VIRUSOLOG: Život kakav je bio pre pandemije neće više biti moguć, mere su promenile i psihologiju ljudi

Austrija

Austrijski virusolog Kristof Štajninger ocenio je da život kakav je bio pre pandemije korona virusa neće više biti moguć.

Štajninger je, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", ukazao da se tokom primene epidemioloških mera promenila i psihologija ljudi.

"Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese virus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koje nisu vakcinisane, niti izlečeni od korone, ili testirane, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osećati", naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču.

On polazi od toga da će stanovništvo morati da se navikne na "nove mere", da vodi život koji umnogome podseća na raniji život.

"Samo vakcinom nećemo moći da držiimo pod kontrolom pandemiju", upozorava Štajninger.

Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada svega deset odsto stanovništva potpuno imunizovano.

"Na tom putu moramo računati s novim mutacijama, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama", rekao je Štajninger.

Za održivu borbu protiv pandemije, smatra, potrebni su i "drugi stubovi", i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva.

On je uveren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, pre svega u oblastima gde nije moguće držati distancu i gde je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izlečen ili testiran, kao što su taksi, hoteli, ili javni prevoz.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track