KAKO JE SEBASTIJAN KURC PAO ZA 3 DANA Dva postupka se vode protiv njega, on ih odbacio, dao iznenadnu ostavku
Foto: EPA / Christian Bruna

kriza u austriji

KAKO JE SEBASTIJAN KURC PAO ZA 3 DANA Dva postupka se vode protiv njega, on ih odbacio, dao iznenadnu ostavku

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastjan Kurc sopštio je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korišćenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamenu za praćenje i favorizovanje u anketama Kurca i njegove Austrijske narodne stranke (OVP).

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on lično bio zahvalan kad bi se pretpostavka nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

0637322247, Sebastijan Kurc, ostavka
foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

''Važnija mi je moja zemlja od mene''

- Važnija mi je moja zemlja od mene. I ja sam samo čovek, rekao je Kurc, piše Index.hr.

- Ono što nam sada treba je stabilnost, rekao je i dodao kako se povlači da spreči haos i obezbedi stabilnost.

I dalje planira da ostane na čelu svoje konzervativne stranke OVP.

Inače, krajem avgusta Kurc je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat, te dobio 99,4 odsto glasova, podseća Index.hr.

Sinoć je za svog naslednika na mestu kancelara predložio šefa diplomatije Aleksandra Šalenberga.

Vođa Zelenih i vicekancelar Verner Kogler rekao je da je zadovoljan, što znači da je Kurc uspeo da spase vladajuću koaliciju.

-Verujem da je ovo pravi korak za budući rad vlade, rekao je čelnik Zelenih i vicekancelar Kogler u saopštenju, dodajući da je imao "vrlo konstruktivan" radni odnos sa Šalenbergom.

0637321649, Sebastijan Kurc, ostavka
foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Pokrenute dve istrage protiv Kurca, on odbacuje optužbe

Državno tužilaštvo za državni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurca i još nekoliko istaknutih članova OVP-a.

Tereti ih se da su još 2017. godine proneverili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka.

Kao protivuslugu je ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. godine pre nego što je Kurc postao šef OVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proleće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice.

I za taj slučaj Kurc je odbacio krivicu.

Na pitanje da li je u slučaju da bude osuđen spreman da podnese ostavku, Kurc je rekao kako je malo verovatno da će doći do okrivljujuće presude.

Optužen da je postavio prijatelja na čelo državnog holdinga

- To ni uz najbolju volju ne mogu da zamislim - rekao je Kurc.

Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, poseduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurcovog prijatelja Tomasa Šmita na čelo državnog holdinga OBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austria.

Koaliciona vlada OVP/FPO, na čelu s Kurcom, pre dve godine je raspuštena nakon što su čelni političari desno-populističkog FPO-a, pre svega predsednik stranke i tadašnji vicekancelar Kristijan Štrahe, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibici, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibica.

Državno tužilaštvo za državni kriminal je u sredu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarijskom uredu zbog istrage sa sumnjom pronevere i korupcije protiv Kurca i još devetoro političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

- Postoji sumnja da su porezna sredstva iz ministarstva finansija bila potrošena na manipulisana ispitivanja javnog mnjenja koja su bila stranački motivisana - stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu "Österreich" i drugim medijima, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca.

Kurc: Ne postoji razlog zbog kog bih podneo ostavku

Još u petak je Kurc tvrdio da ne postoji razlog zbog kog bi on podneo ostavku na mesto predsednika koalicione vlade, uprkos istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurc i njegova Austrijska narodna stranka "sposobni su i žele da deluju", rekao je, dodajući da će učiniti šta god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s OVP-om i Kurcom kao kancelarom.

U Beču su se proteklih dana održali i protesti protiv korupcije u vladi.

Kogler: Nastavak koalicije moguć samo bez Kurca

Lider stranke Zelenih i vicekancelar Verner Kogler pozdravio je sinoć ostavku Sebastijana Kurca na mesto kancelara i najavio da će njegova stranka nastaviti koaliciju sa Narodnom partijom Austrije (OVP).

- Odluka o ostavci je ispravna za dalji rad Vlade u korist zemlje. Imamo zajedničku odgovornost da garantujemo stabilnost - poručio je Kogler na vanrednoj pres konferenciji, prenosi tanjug.

On je istakao da je OVP izabrala varijantu koju su predložili Zeleni.

Kogler je do sada u više navrata zahtevao da se Kurc povuče sa mesta kancelara, jer smatra da zbog istrage koja se vodi protiv njega ne može da obavlja svoje zadatke.

Podsetimo, u utorak je trebalo da se održi vanredna sednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekivalo pokretanje procesa iskazivanja nepoverenja kancelaru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track