KO JE ZABINE BAJNŠAB Istražiteljka javnog mnjenja ili čovek od poverenja Sebastijana Kurca?!
Foto: Printscreen Youtube

Politički zemljotres u austriji

KO JE ZABINE BAJNŠAB Istražiteljka javnog mnjenja ili čovek od poverenja Sebastijana Kurca?!

Austrija -

Zabine Bajnšab, koja je osumnjičena da je za bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca lažirala istraživanja javnog menjena uhapšena je danas, u akciji austrijske policije.

Austrijski mediji tvrde da je ona inače osnivač instituta za istraživanje tržišta "Research Affairs", bila umešana u aferu nameštanja anketa o popularnosti Sebastijana Kurca dok se borio za nominaciju lidera narodne partije OVP i kada je postao kancelar.

Njeno ime se prvi put pojavilo kada je afera eksplodirala u Austriji prošle nedelje zbog čeha je Sebastijan Kurc, koji je u tom trenutku bio u susednoj Sloveniji u službenoj poseti, podneo ostavku na funkciju "Bundes kancelara" i vratio se u paralmen, dok se ne završi istraga i sudski postupak protiv njega.

Bajnšab se sumnjiči da je pre policijskog kućnog pretresa uspela da izbriše sa hard diska računara sve podatke, koji se navodno dovode u vezu sa bivšim kancelarom. Navno je zbog toga i uhapšena.

S druge strane austrijski mediji tvrde da je možda krivac za brisanje podataka i nagli nestanak struje u kući Zabine Bajnšab

Zabine Bajnšab nije nepoznata na političkoj sceni Austrije. Kako navode tamošnji mediji ona je do 2019. godine bila bliska saradnica i pomoćnica ministarke za porodicu Sofi Kraisamn, koja je bila iz redova OVP.

Njeno ime u poslednjoj aferi povezano je sa tvrdnjom da je lažirala ankete za OVP, koje su zatim objavljivane u besplatnim novinama za novac.

Ona je već označena centralnom figurom, afere, koja je u Austriji izazvala zemljotres.

U njenim anketama Sebastian Kurc je uvek bio veoma pozitivan, a njegov bivši kolega i kes lider narodne partije Rajnhold Miterlehner je prikazivan koa veoma negativna osoba.

Ono što se zamera u ovom slučaju, jeste što je navodno novac poreskih obveznika bio toršen za istraživanje i objavljivanje anketa u besplatnim novinama.

Kurir.rs/Standard.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track