ISTORIJSKA PRESUDA Austrijanac pobedio auto giganta: Obećali brzinu od 230km, a realno ide upola sporije!
Foto: chonthicha watpongpee / Alamy / Alamy / Profimedia

imamo problem

ISTORIJSKA PRESUDA Austrijanac pobedio auto giganta: Obećali brzinu od 230km, a realno ide upola sporije!

Austrija -

Sud u austrijskom gradu Lincu doneo je zanimljivu presudu protiv lokalnog distributera Folksvagenovih vozila.

Priča je započela 2018. godine kada je neimenovani kupac preuzeo ključeve električnog golfa koji je prema fabričkim specifikacijama mogao da razvije brzinu od 230 kilometara. U praksi se ta brojka pokazala nedostižnom.

- Prilikom kupovin, mom klijentu je obećana brzina između 216 i 230 kilometara, no to nije realno. Od oktobra 2020. maksimalno je prelazio 150 kilometara, a na auto-putu i na brdovitim putevima Mulviertela gde temperature često idu ispod nule, brzina je iznosila 110 kilometara. S tim da se poslednjih 50 kilometara uključivao "eko" način rada koji isključuje unutrašnje grejanje, rekao je lokalnim medijima advokat Mihael Poduška.

- Moj klijent nije bio dovoljno informisan o svim detaljima kupovine, tu posebno mislim na realnu brzinu. Da je to znao ne bi ga kupio. On bi bio zadovoljan i sa brzinom od 200 kilometara, ali ako je on u realnosti upola manji od deklarisanog, onda imamo problem, rekao je advokat.

Nakon razmatranja tužbe, regionalni sud u Lincu upravo je doneo prvostepenu presudu po kojoj trgovac kupcu mora da vrati 30.288 evra. Radi se o kupoprodajnoj ceni umanjenoj za naknadu korišćenja.

Generalni uvoznik Folksvagena za Austriju, Porše Austrija, navodi da je "informacija o brzini tačna, ali da ponašanje u vožnji i spoljašnja temperatura utiču na performanse baterije".

Prvostupanjsku presudu Folksvagen smatra pogrešnom i na nju će se žaliti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track