OBAVEZNA VAKCINACIJA U AUSTRIJI: Mogu sve vakcine, čak i kineska i indijska, jedino ne može ruski Sputnjik
Foto: Shutterstock

politička odluka?

OBAVEZNA VAKCINACIJA U AUSTRIJI: Mogu sve vakcine, čak i kineska i indijska, jedino ne može ruski Sputnjik

Austrija -

U Austriji je stupila na snagu obaveza vakcinacije protiv kovida koja uključuje vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), priznaju se i dve kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski "Sputnjik".

U prvoj fazi, kako se navodi u smernicama ministarstva zdravlja, oni koji se ne vakcinišu biće samo opominjani i podsećani na svoju obavezu, da bi potom od 16. marta kazne za nevakcinisane biti do 600 evra, a u slučaju žalbe ili neplaćanja i do 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važi za sve punoletne građane koji su prijavljeni u Austriji.

Uredba Ministarstva odredila je i niz izuzetaka od obavezne vakcinacije pa su tako od obavezne vakcinacije izuzete trudnice, osobe sa posebnim autominunim bolestima, oboleli od raka, posebno za vreme hemoterapije, pacijenti nakon transplantacije organa ili matičnih ćelija, osobe koje posle treće doze nisu stvorile dovoljni imunitet, lica sa alergijama na sastojke vakcine, akutno oboleli od kovid 19, te osobe koje su imale teške nuspojave posle vakcinacije.

Isto tako na 190 dana od vakcinacije izuzeta su lica koja su preležala kovid 19.

Potvrde o izuzetku mogu izdavati samo stručne ambulante, odnosno lokalni državni lekari ili epidemiolozi.

U uredbi se navodi da se prihvataju vakcine koje je odobrila EMA: Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Novavaks, kao i kineske vakcine Sinofarm i Sinovak i tri indijske vakcine.

Kako u Austriji ima i onih koji su se cepili ruskom vakcinom, za njih je izdata posebna odredba prema kojoj da bi dobili status vakcinisanog, moraju da prime dve doze EU odobrene vakcine.

Austrijske vlasti nisu dale objašnjenje zašto je Sputnjik isključen sa liste odobrenih vakcina.

Austrija je prva EU članica koja je uveča obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za odrasle.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track