PANDEMIJA: Bivši austrijski ministar zdravlja napisao bestseler o koronavirusu, ukazao na greške vlasti
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

kovid

PANDEMIJA: Bivši austrijski ministar zdravlja napisao bestseler o koronavirusu, ukazao na greške vlasti

Austrija -

Bivši austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober postao je uspešan autor publicističkog dela o koronavirusu pod nazivom "Pandemija".

U knjizi je analizirao politike primenjene tokom borbe protiv koronavirusa, kombinujući ih sa opisima sudbine nekolicine obolelih.

Knjiga ovog 61-godišnjeg političara Zelenih izbila je na prvo mesto liste publicističkih bestselera u Austriji.

"Ovo je iznenađujuće, no činjenica je da je pandemija sve izmenila", rekao je Anšober za dpa.

Bivši ministar smatra da je jedna od osnovnih greški političara bila pokušaj izjednačavanja onih koji su bili skeptični prema vakcinama i protivnika vakcina.

U knjizi iznosi podatak prema kom je među 30 posto nevakcinisanih Austrijanaca tek svaki treći antivakser, a ostali čekaju dodatne informacije i pojašnjenja.

Nehajan stav koji se proširio među ljudima s obzirom na sve manji broj zaraženih delikatna je stvar, smatra on.

Upozoriti ljude na moguće opasnosti i izvući ih iz ovakvog "bezbrižnog raspoloženja sada će biti još teže", rekao je, misleći pritom na kampanju vakcinacije u jesen.

Anšober smatra da bi bilo idealno primeniti zajedničku evropsku strategiju koja se neće zasnuvati na nizu različitih mera.

"Ljudi nemaju poverenja u politiku i političare ako u susednim područjima, poput Bavarske, Češke ili Salcburga, vladaju drukčija pravila", rekao je on.

"Obavezna vakcinacija koja je u Austriji na čekanju, neizbežna je ako do septembra ne budemo imali stopu vakcinisanih od 90 posto", smatra bivši ministar zdravstva.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track