PRETI NAM OGROMNA SOLARNA OLUJA ZBOG RUPE NA SUNCU Ali, nije sve tako crno, ima i jedna dobra stvar!
Foto: Profimedia

Neverovatne pojave

PRETI NAM OGROMNA SOLARNA OLUJA ZBOG RUPE NA SUNCU Ali, nije sve tako crno, ima i jedna dobra stvar!

Planeta -

Zbog ogromne koronalne rupe na Suncu Zemlji preti solarna oluja koja može da prouzrokuje haos u komunikacijama i snabdevanju električnom energijom.

Sa druge strane, to takođe znači da možemo uživati u spektakularnim prizorima polarne svetlosti aurore borealis.

Portal "SpaceWeatherlive" je predvideo geomagnetsku oluju kada je uočen povratak koronalne rupe koja je bila usmerena ka Zemlji i pre oko mesec dana.

"Ovo je zaista velika rupa koja može da proizvede geomagnetski haos pet dana zaredom, tokom prvih pet dana u mesecu. Fantastični prizori aurore borealis primećeni su širom sveta", kažu sa ovog portala.

Tokom poslednje rotacije solarni vetrovi su dostigli osrednju jačinu, međutim, naučnici veruju da se od tad rupa povećala.

Solarne oluje dešavaju se otprilike jednom u 11 godina, mada ih naša planeta ne oseća tako često. Taj fenomen nastaje kad se na Suncu nakupi magnetna energija, pa se odjednom ispusti.

Polarna svetlost nastaje interakcijom solarnih vetrova sa Zemljinom atmosferom i magnetnim poljem.Kako se koronalna rupa pomerala po Sunčevoj površini, sada se nalazi u takvom položaju da "gleda" u pravcu Zemlje, pa su i vetrovi jači.

Iako uvek postoji strah da će doći do prekida komunikacija, u međuvremenu uvek možemo da uživamo u fotografijama polarne svetlosti.

STIŽE SOLARNA OLUJA KOJA ĆE ZAUSTAVITI PLANETU: Očekuje se prekid elektro komunikacija godinama

(VIDEO) AMERIČKI NAUČNIK UPOZORAVA: Spržiće nas solarna oluja, imamo jedan način da to izbegnemo!

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track