Pita s tikvicama i domaći sladoled
Foto: Shutterstock

Ručak i dezert

Pita s tikvicama i domaći sladoled

Recept dana -

Sastojci:- 1 kg tikvica- 3 jajeta- 2 kašike pšeničnog brašna- 1 kašika kukuruznog brašna- 200 g kačkavalja ili sira po ukusu- so, biber, mirođijaPriprema:Tikvice narendajte, posolite i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile vodu. Zatim dodajte 3 umućena jajeta, brašno, kačkavalj (ili beli sir) i začine po ukusu. Smesu sipajte u nauljenu tepsiju i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Domaći sladoledSastojci:- 2 šoljice slatke pavlake- 1 šoljica mleka- 2/3 šoljice šećera- prstohvat soli- 6 žumanaca- aroma po želji: voće, čokolada, vanila...Priprema:U manjoj šerpi pomešajte slatku pavlaku, šećer, mleko i so i kuvajte dok se šećer ne otopi (5 minuta). U posebnoj posudi dobro umutite žumanca, lagano mešajući dodajte im trećinu krema koji ste prethodno napravili, a kada sve dobro sjedinite, smesu sipajte u šerpu s kremom. Stavite je ponovo na laganu vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte masu u činiju i ohladite je do sobne temperature. Nakon toga dodajte voće, čokoladu ili vanilu, sve to dobro umutite mikserom i stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se stegne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track