Sastojci:- 5 kg svežih smokvi- 250 g šećera- 1 vanilin šećer- 150 g meda- narendana kora tri pomorandže- 2 kašičice cimeta u prahu- 1 kašičica limuntusa u prahuPriprema: Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju. Nakon toga dodajte med. Smokve nasečene na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda i nastavite sa kuvanjem oko 90 minuta. Kad dobijete kašastu masu, dodajte narendanu koricu pomorandže, cimet, vanilin šećer i limuntus. Sve zajedno krčkajte još 30 minuta. U međuvremenu pripremite čiste i suve tegle za punjenje. Stavite ih u rernu 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije.Gotov pekmez lagano sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite i preokrenite ih naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.
Foto: Profimedia
Predjelo
Pekmez od smokvi
Recept dana -