Izbeglice će u Sloveniji morati da prođu bezbednosnu proveru!
Foto: Rojters

Očekuju ih na svojim granicama

Izbeglice će u Sloveniji morati da prođu bezbednosnu proveru!

Region -
Izbeglice koje zatraže azil tretiraće se u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti, dok bi ostali ušli u postupak vraćanja u matične države, a najpre u državu iz koje su ušli u Sloveniju

LJUBLJANA - U slučaju da izbeglice stignu do granica Slovenije, ona će ih bezbednosno proveravati, navode danas slovenački mediji, ali i izražavaju sumnju da je država spremna za njihov prihvat ukoliko bi je zahvatio veći migrantski talas, poput onog sa kojim se suočavaju Srbija i Mađarska.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar navela je u parlamentu da je u kontaktu s kolegama u regionu i da se posebno prate bezbednosni rizici. Slovenačka vlada prihvatila je tzv. "kontingenski plan" o prihvatu izbeglica, ali opozicija tvrdi da on nije realan jer predviđa mogućnost dolaska samo nekoliko stotina izbeglica i njihovo zbrinjavanje u prihvatnim centrima, ali ne i dolazak većeg broja i način kako bi se s njima postupalo.

Plan predviđa da bi se izbeglice koji zatraže azil tretirale u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti, dok bi ostali ušli u postupak vraćanja u matične države, pri čemu bi najpre bili vraćeni u državu iz koje su ušli u Sloveniju.

 foto rojters
foto rojters

Status azilanta ne bi mogli da traže oni kod kojih je proverom utvrđeno da su počinioci težih krivičnih dela. Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnjeks je u razgovoru za ljubljansko "Delo" kritikovao Evropsku uniju i njenu imigracionu i azilantsku politiku, založivši se za donošenje strateških planova na tom području i veće rasterećenje država koje su u Evropi primile najveći broj izbjeglica iz sadašnjeg talasa, posebno Nemačke i Mađarske.

Što se tiče država na području Zapadnog Balkana, u kojima je trenutno veliki deo izbeglica, ocenio je da pomoć Unije do sada nije bila adekvatna u finansijskom pogledu, kao i da bi im EU morala da pomogne da razviju regulativu koja se odnosi na azil, te da prihvate i smeste izbeglice "u skladu s evropskim standardima", prenela je Hina.

"Zaštita izbeglica je zakonska i moralna obaveza. To nije lak, ali nije ni nemoguć zadatak. Moramo napraviti više za one koji beže pred konfliktima i progonima. Bude li dovoljno političke volje, Evropa može da ostane verna svojim vrednostima", smatra Muižnjeks.bilom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track