Najnovije vesti

SLOVENAČKI GRAĐANI KREĆU U POMOĆ IZBEGLICAMA: Pustite ih, nećemo graničnu diktaturu
Foto: Ap

Protest zbog migranata

SLOVENAČKI GRAĐANI KREĆU U POMOĆ IZBEGLICAMA: Pustite ih, nećemo graničnu diktaturu

Region
Od vlade tražimo da umesto praznih reči ispuni ranija obećanja da će biti solidarna, poručili slovenački levičari

Organizacija Protivrasistički front bez granica danas je pozvao građane Slovenije da im se pridruže u pohodu na granični prelaz Rigonce kod Dobove, nezadovoljna zbog ponašanja slovenačke vlade prema migrantima.

 

"Dajmo vladi Republike Slovenije jasnu poruku da će Slovenija pokazati solidarnost i da nikada nećemo postati granična diktatura. Ni granice nas neće zaustaviti", stoji u pozivu.

 

"Od vlade tražimo da umesto praznih reči ispuni ranija obećanja da će biti solidarna, i da odmah omogući siguran prelaz izbeglica i svu pomoć koja im je potrebna", rekao je novinarima u parlamentu Matej Vatovec, zastupnik opozicione Udružene levice (ZL), stranke koja je na prošlim izborima prvi put ušla u parlament.

 

Prema njegovim rečima vlada premijera Cerara morala bi da obustavi primenu Dablinske regulative i šengenskih propisa na svojim granicama, pustite izbeglice prema njihovim konačnim destinacijama a ostavite one koji žele da ostanu u Sloveniji.

 

Migranti prelaze reku između Hrvatske i Slovenije, Foto Rojters
Migranti prelaze reku između Hrvatske i Slovenije, Foto Rojters

Upozorivši da je izbeglica u Hrvatskoj sve više i da ona ne može izdržati pritisak, Vatovec je kazao da situacija na slovenačkoj granici postaje dramatična pa bi Slovenci trebalo zaista da iskažu evropsku solidarnost, a premijer Miro Cerar da se drži svojih obećanja jer je nedavno tvrdio da će slovenačka granica ostati otvorena.

"Vraćanje izjeglica u Hrvatsku i Mađarsku je nedopustivo i u suprotnosti s presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2014. godine da je svako vraćanje ljudi protiv njihove volje potencijalno kršenje ljudskih prava", rekao je Vatovec.

U slovenačkoj javnosti prisutne su, s jedne strane, pohvale Cerarovoj vladi zbog njenog "čvrstog" stava prema izbeglicama i zaštite granice, ali i kritike da nije postupila humano i da nije dobro upravljala krizom za koju je znala da dolazi.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...