MAĐARI I SLOVENCI IZGLADILI ODNOSE: Žica na granici bila je samo nesporazum
Foto: AP/Darko Bandić

Nisu se razumeli

MAĐARI I SLOVENCI IZGLADILI ODNOSE: Žica na granici bila je samo nesporazum

Region -
Između dve države neće biti žice, već će u pograničnom području biti formirane mešovite policijske patrole

LJUBLJANA - Postavljanje ograde i žičane barijere na delu granice između Slovenije i Mađarske bio je nesporazum koji neće uticati na bilateralnu saradnju, složili su se danas slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar i njen mađarski kolega Šandor Pinter.

Tokom razgovora na graničnom prelazu Dolga Vas bilo je reči o budućoj koordinaciji u slučaju dolaska izbeglica u Mađarsku i prolaska kroz njenu teritoriju. "Ubuduće ćemo biti obavešteni o svim merama Mađarske na njenoj granici s Hrvatskom u vezi dozvola za prelaz izbeglica i migranata", navela je Gjerkeš Žnidar.

Između dve države koje su u šengenskom području, dodala je ministarka, neće biti žice, već će u pograničnom području radi kontrole izbegličkih tokova biti formirane mešovite policijske patrole. Prema njenim rečima, Slovenija bi se suočila s velikim teškoćama ako bi u nju došao veliki broj izbeglica koji putuju na sever Evrope, kako se to dogodilo u Mađarskoj i Hrvatskoj, kao i da bi u slučaju da svoje granice zatvore Nemačka i Austrija, kao izbegličke destinacije, stanje za Sloveniju moglo postati neodrživo.

"Ako bi došlo do iznenadnog i neočekivanog dolaska desetak hiljada migranata dnevno, kako je to bilo u Mađarskoj, to bi za nas bila izuzetno teška situacija", upozorila je Gjerkeš Žnidar. Kako je dodala, još opasnija situacija nastala bi ukoliko bi svoje granice za migrante zatvorile Austrija i Nemačka, prenela je agencija Hina.

Na opasnost da u novom talasu u Sloveniju pristigne velik broj izbeglica osvrnuo se i slovenački predsednik Borut Pahor, rekavši da bi drugi izbeglički talas mogao biti izazovniji za zemlje kroz koje izbegle osobe prelaze u centralnu Evropu od prethodnog, u kojem je kroz Sloveniju iz Hrvatske prošlo nešto manje od 4.000 ljudi u nekoliko dana.

"Doći ćemo u jednom trenutku do tačke kada nijedna država neće moći da izdrži bez pooštrenog nadzora granica i kontrole izbegličkog talasa. Zato će u budućnosti biti potrebne kooordinirane evropske mere za kontrolu dolaska izbeglica" ocenjuje Pahor koji neprilike očekuje "vrlo skoro".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja