BIVŠI IRAČKI ZVANIČNIK: Turska aktivno pomaže Islamskoj državi reći ću vam i kako!
Foto: Printscreen/YouTube

Nove optužbe

BIVŠI IRAČKI ZVANIČNIK: Turska aktivno pomaže Islamskoj državi reći ću vam i kako!

Region -
Teroristi ISIL uz pomoć Turske prodaju ukradenu iračku i sirijsku naftu za 20 dolara po barelu, što je upola tržišne cene, potvrdio bivši irački savetnik za nacionalnu sigurnost Movafak al-Rubaji

Al-Rubaji, inače vođa parlamentarne koalicije Država zakona, objavio je na svom profilu na Fejsbuku da je ilegalna trgovina naftom samo jedan način na koji Turska pomaže ISIL.

Dalje, komandanti ISIL u Turskoj, posebno u Istanbulu, mirno regrutuju lokalne migrante, pa ih odvode na obuku u Mosul u Iraku ili u Raku u Siriji.

الربيعي يكشف أنواع الدعم التركي لداعشكشف القيادي في ائتلاف دولة القانون مستشار الأمن القومي السابق النائب د. موفق الرب...

Posted by ‎د. موفق الربيعي Dr. Mowaffak alrubaie‎ on Friday, November 27, 2015

"Svakoga meseca stotine ekstremista prelaze tursku granicu dok se lokalne vlasti prave da to ne vide", piše Al-Rubaji dodajući da se mnogi ranjeni borci ISIL nesmetano leče u turskim bolnicama.

Da Turska dobija od ISIL ogromne količine sirijske nafte upozorio je pre nekoliko dana predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za štampu s francuskim kolegom Frasoom Olandom u Moskvi. Putin je dodao da je teško poverovati da Ankara ne zna ništa o tim ilegalnim isporukama - više dugačkih konvoja prepunih nafte snimili su ruski avioni, a snimci su prikazani na nedavno održanom summitu G20 u Turskoj.

"Ako političko vodstvo u Turskoj ne zna ništa o tome, neka saznaju. Mogu da prihvatim da ovde postoje elementi korupcije, tajnih dogovora, pa neka to reše", kazao je Putin dodajući da ta vozila danonoćno ulaze u Tursku puna nafte, a vraćaju se prazna.

Kako piše britanski Independent, ISIL zgrće ogromne pare od prodaje nafte s osvojenih naftnih polja - do milion dolara dnevno.

Ranije ove godine, Ali Ediboglu, opozicioni poslanik iz južne turske pokrajine Hataje, rekao je da ISIL kroz Tursku krijumčari naftu u vrednosti od 800 miliona dolara godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track