Najnovije vesti

ŠKOLE NA CENI: Među 200 najboljih univerziteta u Evropi nijedan s Balkana
Foto: Profimedia

Lista

ŠKOLE NA CENI: Među 200 najboljih univerziteta u Evropi nijedan s Balkana

Region
Prema listi 200 najboljih univerziteta u Evropi lidersku poziciju zauzima Univerzitet u Oksfordu, a slede Kembridž, Imperijal koledž London, ETH Cirih i UCL, objavljeno je na portalu "Times Higher Education".

Na listi deset najboljih nalaze se i Londonska škola ekonomije i političkih nauka, Univerzitet u Edinburgu, Kraljevski koledž u Londonu, švedski Karolinska Institut i LMU iz Minhena.

Nakon njih, na listi najboljih nalaze se i Politehnička škola u Lozani EPFL, KU Leuven, Univerzitet Heidelberg, Univerzitet u Vageningenu, Univerzitet Humboldt u Berlinu, Tehnički univerzitet u Minhenu, Ecole Normale Superieure, Univerzitet u Mančesteru, Univerzitet u Amsterdamu i Univerzitet u Utrehtu.

Koledž u Kembridžu, Foto: Profimedia
Koledž u Kembridžu, Foto: Profimedia

Među 100 najboljih univerziteta u Evropi nalaze se visokoškolske ustanove iz Velike Britanije, Švedske, Nemačke, Švajcarske, Belgije, Holandije, Francuske, Finske, Danske, Italije, Norveške, Austrije, Španije, Irske, Rusije, Španije i Luksemburga.

Najviše univerziteta na toj listi ima Velika Britanija iz koje se među najboljima našlo ukupno 46 univerziteta, skoro 25 odsto od ukupnog broja najboljih evropskih univerziteta. Nakon Velike Britanije sledi Nemačka sa ukupno 36 univerziteta na listi.

Ipak, na listi najboljih, na kojoj se nalazi 200 univerziteta, ne nalazi se nijedan univerzitet iz regiona Balkana.

Univerziteti su ocenjeni na osnovu parametara kao što su akademsko okruženje, uslovi za istraživanje, broj citata naučnika, prihodi i međunarodni ugled.

(Anadolija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...