RIMSKE TERME: U centru Evrope, u srcu Slovenije
Foto: PR

Čudotvorni izvor

RIMSKE TERME: U centru Evrope, u srcu Slovenije

Region -
Čudotvorni izvori koji su izlečili neke od poznatih istorijskih ličnosti, bili su dugo čuvana tajna stare Jugoslavije, a danas čuvene Rimske terme u Rimskim Toplicama otvorile su svoja vrata gostima iz celog sveta.

Novi hotelski kompleks obuhvata tri međusobno spojena hotela Sofijin Dvor, Rimski Dvor i Zdraviliški Dvor, kao i jednu izdvojenu vilu i muzej. Okolinu čini nesvakidašnji park sa egzotičnim biljkama.

U okviru Termi nalazi se i jedan od najstarijih izvora termalne vode, koja već više od dva milenijuma pomaže kod reumatoloških, ginekoloških i plućnih bolesti, a kupanje u bazenu saspecijalnim hidromasažerima preporučuje se sportistima i aktivnim mladim ljudima.

Izvori u Rimskim termama nalaze se približno 1.000 metara ispod površine zemlje. Voda iz izvora Amalija ima 38,4 stepeni celzijusa, a voda iz Rimskog izvora 36,3. Tako, odmah pri dolasku u hotel direktno sa izvora na ulazu može da se proba topla voda, čuvena po svojim lekovitim dejstvima.

Hotelski kompleks krasi i medicinski centar opremljen najnovijom tehnologijom i specijalizovan za više od 20 vrsta bolesti, pa se odlazak u Terme preporučuje makar jednom godišnje.

Oni koji više vole boravak u prirodi mogu uživati u časovima joge i to ispod sekvoja starih više od 200 godina, koje je Termama u znak zahvalnosti za izlečenje, u 19. veku poklonila kraljica Viktorija.

U parku je otkriveno i više od 10 energetskih tačaka, koje otvaraju čakre i pune ih novom energijom, a prema istraživanjima stručnjaka svaka od tačaka pomaže u određenoj vrsti bolesti ili stresa. Za ljubitelje aktivnog odmora na raspolaganju su šetnja Ruskim stazama, teretana nordijsko hodanje, kao i iznajmljivanje bicikala i obilazak okoline.

Tokom duge istorije Rimskih termi lečilište u srcu Slovenije posetile su brojne poznate ličnosti među kojima su Vuk Stefanović Karadžić, mlađa sestra čuvenog Napoleona Karolina Bonaparte (princeza Murat), kraljica Viktorija, car Ferdinand i mnogi drugi. Boravak u Termama koristili su za opuštanje, odmor i lečenje termalnom vodom u tadašnjim rimskim kadama.

Vuk Stefanović Karadžić je među počasnim gostima u Rimskim termama bio u 19. veku i to između 1848. i 1860. godine. Prema zapisima iz tog doba Vuk je Terme, osim za odmor, koristioza inspiraciju u pisanju i radu i zato se često vraćao u njih.

Više informacija se može dobiti na sajtu hotela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja