Najnovije vesti

MIGRANTI PROTESTUJU U LJUBLJANI: Traže prijem kod ministarke policije zbog zahteva za azil
Foto: Beta Tamino Petelinsek 19 9 2016

Nezadovoljni

MIGRANTI PROTESTUJU U LJUBLJANI: Traže prijem kod ministarke policije zbog zahteva za azil

Region

Tridesetak migranata započelo je jutros protest u ljubljanskom domu za azilante zbog sporosti u rešavanju njihovih zahteva za azil i međunarodnu zaštitu i, kako tvrde, neće odustati sve dok ih ne primi ministarka unutrašnjih poslova.

"Neki od nas čekaju na dobijanje statusa već godinu dana", rekao je za STA jedan od protestanata poreklom iz Sirije.

 

Ukazali su da ni 10 odsto onih koji su aplicirali za azil nije dobilo odgovor o svom budućem statusu, a s njima niko ne kontaktira niti pokušava da ih integriše u vođenje tečajeva, pa se većinom osećaju "kao u zatvoru" iako imaju slobodan izlaz iz doma za azilante ako to prijave upravi.

 

"Ovde sam već više od mesec dana, ali nisam video nikoga od nadležnih i nije rešen nijedan slučaj izbeglica koji su sa mnom u domu", rekao je omenuti Sirijac.

 

Protestanti su na domu za azilante istakli transparent na engleskom jeziku s porukom "I mi smo ljudi", kojim upozoravaju na "neizdržive uslove" u kojima žive i činjenicu da je među njima mnogo mladih porodica sa decom.

 

Prema zvaničnim podacima policije, kroz Sloveniju je od prošlogodišnjeg početka migrantske krize pa do zatvaranja balkanske rute prošlo pola milona migranata, najviše iz Sirije, Iraka i Avganistana, a među njima 52 odsto žena i dece. Za status koji im garantuje međunarodnu zaštitu molbe je u tom razdoblju dalo 952 migranata, od čega 267 Avganistanaca i 225 Sirijaca.

 

U Sloveniji se trenutno nalazi 297 onih koji su zatražili azil, pozitivno ili negativno rešeno je 614 molbi.

 

Status izbeglice do sada je dobilo 27 migranata i izbeglica.

 

Prema zvanicnim podacima vlade, Slovenija je zbog izbegličke krize u godinu dana imala trošak od 46 milijuna evra, a iz evropskih je fondova za tu namenu dobila do sada 9,4 milijuna evra, prenela je Hina.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...