Najnovije vesti

POD HITNO IH ZAŠTITI: Slovenci žele da pčele proglase ugroženom vrstom
Foto: Profimedia

PREDLOG VLADI

POD HITNO IH ZAŠTITI: Slovenci žele da pčele proglase ugroženom vrstom

Region

LJUBLJANA - Slovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom i da se usvoje zakoni koji će štititi njen održivi opstanak.

Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno .Slovenački poljoprivrednici ne moraju kao u nekim drugim zemljama, poput Nemačke i SAD, da organizuju prevoz košnica kako bi im oprašile useve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i striktnije štititi pčele od negativnih ekoloških uticaja kao što je preterano tretiranje useva pesticidima i herbicidima, ali i od drugih bolesti i nametnika.

Slovenački pčelari su uz podršku vlade pre dve godine predložili proglašenje svetskog dana pčela, a prema procenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN bi tu odluku trebalo da donese krajem ove godine, piše Večer. List dodaje da pčele i njihova zaštita imaju veliki ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama, na primer u turizmu.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...