CERAR: Nije ključan izlazak na more već kako primeniti arbitražnu odluku
Foto: Profimedia

PIRANSKI ZALIV

CERAR: Nije ključan izlazak na more već kako primeniti arbitražnu odluku

Region -

Premijer Sloveniji Miro Cerar izjavio je danas da za njegovu vladu nije ključno da li je Slovenija dobila teritorijalni dodir s otvorenim morem, već da je odluka u skladu s arbitražnim sporazumom iako, kako kaže, mnogi s obe strane granice na kraju presudom nisu zadovoljni.

"Nije ključno pitanje jesmo li dobili teritorijalni izlaz na otvoreno more, nego je ključno pitanje je li Arbitražni sud odluku doneo u skladu s arbitražnim sporazumom. I držimo da jeste", rekao je Cerar u intervjuu za Dnevnik Nove TV, dan nakon što se u Ljubljani sreo s hrvatskim premijerom Andrejom

Plenkovićem.

foto: Reuters

To je bio njihov prvi susret nakon odluke Arbitražnog suda o granici 29. juna. Cerar je napomenuo da tim delom odluke nijedna strana nije skroz zadovoljna, ali da je to sudska odluka koja se mora prihvatiti.

"Verujem da će i hrvatska i slovenska strana, iako obe strane nešto gube i nešto dobijaju, ipak poštovati ovu odluku", rekao je Cerar.

Na pitanje kako bi postupio da je situacija bila obrnuta, da je Slovenija imala dokaze da je hrvatska strana "radila ispod stola", on je rekao da bi kao pravnik uvek to pitanje postavio pred merodavnim sudom.

Cerar je naglasio kako je važno da je razgovarao s Plenkovićem, te kako su potrebni i daljnji bilateralni razgovori, ali u okviru arbitražne odluke, posebno na delovima granice gde će biti teško primeniti odluku bez međusobnog dogovora o tome kako odluku primeniti u praksi.

"Postoje i delovi, kao što je granica na moru, koji su jasni i gde nema potrebe za dogovorima, ali uprkos tome moramo razgovarati o sprovođenju odluke. To je stav Slovenije, da moramo razgovarati o tome kako primeniti arbitražnu odluku i u tome se razlikujemo od stava koje zastupa vlada Republike Hrvatske", rekao je Cerar.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track