(VIDEO) VATRA HARA PRIMORJEM: Požari bukte svuda, turisti po Crnoj Gori i Hrvatskoj hitno se evakuišu
Foto: Čitalac Kurira

Jezivo

(VIDEO) VATRA HARA PRIMORJEM: Požari bukte svuda, turisti po Crnoj Gori i Hrvatskoj hitno se evakuišu

Region -

U nedelju ujutro buknuo je veliki šumski požar u mestu Prpuša, u opštini Šestanovac, koje gase sve raspoložive vatrogasne snage.

foto: Čitalac Kurira

Dojavu o požaru vatrogasci su dobili ujutru u 8:50, posle čega su na teren poslati pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz okoline.

Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog rastinja i makije. Nedaleko od požara nalaze se i objekti koji za sada nisu ugroženi, ali problem je što na tom području duva jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla da promeni smer.

Na području Zadarske županije u subotu je izbilo desetak požara. Na gašenju su bile angažovane kopnene i vazdušne snage, a najviše problema s kontrolom vatre bilo je na području Benkovca, Paga i Obrovca.

Požar koji je sinoć oko 23:30 časova izbio na poluostrvu Luštica, kilometar od naselja Rose ka ulazu u Boku, i dalje nije ugašen.

"Požarom je zahvaćeno preko 100.000 kvadratnih metara, gore borovi i makija, ali kuće i drugi objekti ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi", kaže načelnik hercegnovske Službe zaštite i spašavanja, Zlatko Ćirović.

Bura koja duva od juče posle podne otežava posao vatrogascima iz Herceg Novog, Krtola i Tivta, kojima pomažu i građani.

(Foto: Vijesti.me/Slavica Kosić), foto: Vijesti.me/Slavica Kosić

Na terenu je 10 vatrogasnih vozila.

Vatra je ugašena na delu poluostrva iznad Potkopa, a vatrogasci sada gase vatru koja se širi prema bivšoj kasarni u Klincima i ka plaži Dobreč.

U Bigovu požar ne preti stanovništvu

Požar u ribarskom mestu Bigovu kod Tivta za sada ne ugrožava kuće i stanovništvo, saopšteno je danas iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.Ekipe vatrogasaca su na terenu i gase požare koji od sinoć, nošeni jakim vetrom, bukte na poluostrvu Luštica i kod mesta Bigova. Ranije danas iz lokalne službe spasavanja saopšteno je da je u toku evakuacija stanovništva iz mesta Bigova, ali je ovaj izvor naknadno precizirao da je kotorska policija preventivno evakuisala strane državljane.

U Sutomoru, na jugu Crne Gore, bukti veliki požar koji se širi velikom brzinom uz pomoć jakog vetra, a vatra je zahvatila borovu šumu na Golom brdu, i preti da zahvati crkvu Svete Petke i obližnje kuće.

Vatrogasne ekipe su na terenu, vatra se domogla i puta, a od Sutomora ka Buljarici i tunelu Sozina formirane su ogromne kolone automobila, prenosi portal CdM.me.

Najveći požar u opštini Ljubinje, koliko pamte stariji stanovnici ove hercegovačke opštine i dalje je aktivan ali je situacija bolja nego prethodni dan.

Vatrogasci, civilna zaštita, policija, radnici šumskih gazdinstava, građani neprekidno su na terenu i glavna aktivnost je na potezu Mrkalji – Pustipusi – Mišljen. Ukoliko tu preseku liniju požara kasnije protivpožarne aktivnosti biće efikasnije, saopšteno je iz Republičke uprave CZ.

(Foto: Profimedia/Vijesti.me/Slavica Kosić)

(Kurir.rs/vijesti.me/24sata.hr/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track