PRODAVNICE VIŠE NEĆE RADITI NEDELJOM I PRAZNICIMA: Slovenački trgovci uspeli da se izbore za svoja prava!
Foto: Profimedia, Foto: Profmedia

VELIKA PROMENA

PRODAVNICE VIŠE NEĆE RADITI NEDELJOM I PRAZNICIMA: Slovenački trgovci uspeli da se izbore za svoja prava!

Region -

Novi Zakon o trgovini u Sloveniji predviđa zatvaranje prodavnica nedeljom i praznicima, a mogao bi da stupi na snagu u februaru sledeće godine.

Uz pomoć koalicionih saradnika, nezavisni zastupnik Andrej Čuš, postigao je da se u Skupštini razgovara o mogućem zatvaranju trgovina nedeljom i praznicima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opštu raspravu u parlamentu.

“Pre stupanja na snagu, zakon mora da prođe parlamentarni Odbor za privredu, a izmene zakona mogu biti usvojene na plenarnoj sednici Skupštine u decembru”, ocenjuje Čuš.

Bude li sve prema planovima, izmene zakona stupile bi na snagu u februaru sledeće godine. “Predsednica Odbora za priredu Andrej Potočnik iz SMC-a, tvrdi da najveća koaliciona stranka takođe podupire izmenu zakona. Istovremeno postoji i socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata u trgovinskoj delatnosti, što znači da će njihova volja biti uzeta u obzir prilikom usvajanja izmena i dopuna Zakona o trgovini. To će dovesti do konsenzusa, budući da se volja naroda iražena na referendumu 2003. mora poštovati“,objašnjava Čuš.

Na referendumu 2003. godine većina glasača je odlučila da prodavnice u Sloveniji ne treba da rade nedeljom i praznicima. Referendum su tada tražili sindikati zaposlenih u prodavnicama. Trgovci su se nakon referenduma žalili Ustavnom sudu, pa je tražen kompromis jer su trgovine bile nedeljom zatvorene samo kratko vreme neposredno nakon referenduma. Kasnije je doneta odluka o veličini trgovina koje smeju da budu otvorene, i to samo one sa prehrambenom i nužnom robom, zbog čega su se u velikim trgovačkim centrima otvarale samo samoposluge, dok su ostale trgovine bile zatvorene.

Kurir.rs/ Poslovni.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track