Najnovije vesti

SLOVENAČKI MINISTAR: Ako ne primene arbitražu, ne primamo Hrvatsku ni u Šengen ni u OECD
Foto: Profimedia

NE PRUŽAJU IM PODRŠKU

SLOVENAČKI MINISTAR: Ako ne primene arbitražu, ne primamo Hrvatsku ni u Šengen ni u OECD

Region

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da Hrvatska ne može da računa na podršku Slovenije za članstvo u Šengenskom sporazumu i Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) dok ne pristane na primenu arbitražne presude o granici dve zemlje.

"Hrvatska neće u Šengen pre nego što primeni arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati ni njen ulazak u OECD", kazao je Erjavec.

Erjavec je, govoreći o odnosima s Hrvatskom i arbitraži, kazao da Slovenija u sadašnjoj situaciji ne može Hrvatskoj dati dozvolu za ulazak u šengenski prostor.

"Sve dok se arbitražna odluka ne primeni davaćemo negativno mišljenje na hrvatsko članstvo u Šengenu. U Šengenu ne može da bude država koja ne zna gde su njene granice sa susedima", kazao je Erjavec.

foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

On je dodao da Slovenija ne može da da saglasnost ni na prijavu Hrvatske za članstvo u OECD jer svojim ponašanjem prema primeni arbitražne presude i odnosom prema "Ljubljanskoj banci" i pitanju takozvane prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da "ne poštuje vladavinu prava".

"Država koja nema nezavisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može da postane članica OECD u kojem su najrazvijenije države sveta", kazao je slovenački ministar.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je juče Sloveniju da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza kada je reč o primeni arbitražnog sporazuma o granici na moru i kopnu između dveju država.

Plenković je na početku sednice vlade pozvao slovenačkog kolegu Miru Cerara na nastavak dijaloga o granici.

Hrvatski premijer je ocenio da je za javnost poslednjih dana najinteresantniji bio njegov susret sa Cerarom, ocenivši da je veoma dobro da je do tog susreta u Zagrebu došlo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...